Strengere bankregels vanaf 1 december 2010

Finance

Met wat de voorbije maanden in Europa, maar vooral in de Verenigde Staten, gebeurd is op het vlak van bankrelaties, heeft Europa nieuwe richtlijnen samengesteld om de burgers beter te beschermen tegen zichzelf.

Volgens de Centrale voor Kredieten kan op dit ogenblik een record aantal Belgen zijn schulden niet langer betalen. In oktober waren er maar liefst 364.496 Belgen die één of meerdere kredieten niet kon terugbetalen. In totaal gaat het volgens dit controleorganisme om een achterstallige schuld van 3,4 miljard euro. Dat is niet weinig. Met de maatschappelijke crisis in gedachten die dergelijke feiten in de Verenigde Staten van Amerika veroorzaakt heeft, drong een beschermende maatregel zich in Europa op.

Tracht niet in het rood te gaan


Mijn grootvader zaliger hield ons altijd voor dat je nooit mag beleggen in aandelen of obligaties met geld dat je nodig zou kunnen hebben. Zijn wijsheid in nog niet zo lang geleden een echte wijsheid gebleken. Hij was een voorzichtig man, die zijn familie graag tegen zichzelf beschermde. Zo leerde hij ons nooit iets te begeren dat je ook niet kon betalen. De beste manier om te sparen is nooit in het rood gaan met je bankrekening, was zijn advies. Ook dat is ene gouden raad gebleken.

Toch zijn er blijkbaar zeer veel mensen die deze adviezen ofwel nooit gekregen hebben ofwel er geen rekening mee gehouden hebben, zoals blijkt uit de hogervermelde cijfers. Het is een goed idee van Europa o een Europese richtlijn te geven om consumenten beter te beschermen tegen overmatige schuldenlast. Wat houdt de nieuwe richtlijn precies in?

Vanaf 1 december 2010 vallen kredietlijnen op zichtrekeningen (die toelaten om tijdelijk in het rood te gaan) onder de wet van het consumentenkrediet. De wet maakt dan een onderscheid tussen drie soorten van kredietopeningen:

Wat gebeurt er als je niet tijdig kan/wil terugbetalen?

Indien je binnen de vooropgestelde en contractueel vastgelegde temrijn de schuld niet kan/wil terugbetalen, dan hangt het van de bankinstelling welke maatregelen zij zal treffen. De bank heeft wel het recht de rekening te blokkeren. Het hangt volledig van de huishoudelijke regels van de financiële instelling af. De Europese richtlijn legt geen verplichtingen op bij niet naleving van afspraken of akkoorden.

Wie zich aanhoudend als een wanbetaler gedraagt loopt wel grote risico’s. Wie er niet in slaagt zij  klassieke kredietopening aan te zuiveren, loopt het risico als ‘wanbetaler’ op een zwarte lijst te komen van de Centrale voor Kredieten aan particulieren (CKP). Banken zijn verplicht eerst deze lijst te consulteren voor ze iemand een nieuw krediet kunnen verlenen. Wie op de zwarte lijst terecht komt,  zal het zeer moeilijk hebben om nog in aanmerking te komen voor een krediet.

Vanaf 1 december 2010 worden alleen de wanbetalers van de klassieke kredieten op een zwarte lijst geplaatst die door de banken verplichtend geraadpleegd moet worden voor het toekennen van nieuwe kredieten. Kredietopeningen tot 1.250 euro met een afbetalingsplan van maximaal drie maanden, komen op een niet-gereglementeerde lijst van de kredietcentrale terecht. Deze lijst moet door de banken niet verplichtend geraadpleegd worden bij het verstrekken van ene lening. Verwacht wordt dat tegen 1 januari 2012 dit wel het geval zal zijn.

Let wel, het gaat hier uitsluitend over consumentenkredieten. Deze maatregel heeft voorlopig geen betrekking op bedrijfskredieten.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials