Stille en duurzame stadsdistributie op komst

Mobiliteit

53 steden en gemeenten in Vlaanderen nemen deel aan een vernieuwend project van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits rond stedelijke distributie. Enerzijds gaat het om het stil en duurzaam laden en lossen van goederen in steden en gemeenten tijdens de vroege ochtend en de late avond. Anderzijds is er aandacht voor een betere samenwerking en dialoog over de globale problematiek rond goederenvervoer in steden en gemeenten.

Ook 5 distributiebedrijven doen mee : naast Colruyt en Delhaize gaat het om Albert Heijn, Carrefour en Lidl. Samen vertegenwoordigen ze bijna 80 procent van de voedingsmarkt. Uit een eerste proefproject in 9 Vlaamse steden en gemeenten, is gebleken dat stille leveringen positief ervaren worden door de omwonenden, de gemeenten en de distributiebedrijven.

Proefproject is positief

Elke dag worden supermarkten in gans Vlaanderen bevoorraad met talloze voedingswaren en goederen. Heel wat vrachtwagens rijden steden en gemeenten in en uit. Om de impact van die activiteiten in te perken organiseerde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits een PIEK-proefproject rond stille belevering buiten de piekuren (tijdens de vroege ochtend en de late avond). 9 steden en gemeenten werkten samen met Colruyt en Delhaize aan die stille beleveringsprojecten. Dat gebeurde via technische ingrepen aan vrachtwagens, aanpassingen aan het laad- en losmateriaal en de laad- en losplaatsen en de opleiding van chauffeurs en winkelpersoneel.

De resultaten van het PIEK-proefproject waren positief : de verkeersveiligheid verhoogt omdat er minder gemengd verkeer is met de zwakke weggebruikers en de klanten, de omwonenden reageren positief op de inspanningen om stil te leveren, de leveringen gebeuren efficiënter en met een betere spreiding, er is een daling van het brandstofverbruik, de uitstoot van schadelijke stoffen vermindert en het bedrijfsimago verbetert dankzij het duurzaam karakter van dit project. Heel wat aandacht ging naar de communicatie met de buurt via buurtvergaderingen en via informatiefolders.

De problematiek leeft!

Gezien de mooie resultaten en de positieve reacties op het PIEK-proefproject, lanceerde Vlaams minister Hilde Crevits een oproep bij alle Vlaamse steden en gemeenten om deel te nemen aan een nieuw project rond stedelijke distributie. Daarbij gaat er enerzijds aandacht naar de stille belevering van goederen. Anderzijds roept minister Crevits alle betrokkenen op om de handen in elkaar te slaan om via dialoog oplossingen te zoeken voor de problemen rond stedelijke distributie (leveringstijden, los- en laadplaatsen enz.). De interesse voor het thema is groot 53 steden en gemeenten nemen deel aan het project.

Provincie Antwerpen participeren 16 steden en gemeenten  : Antwerpen, Brasschaat, Essen, Geel, Hemiksem, Kapellen, Kontich, Malle, Mechelen, Mortsel, Rijkevorsel, Rumst, Schoten, Turnhout, Westerlo, Wijnegem

Provincie Limburg participeren 7 steden en gemeenten : Bocholt, Diepenbeek, Hasselt, Heusden-Zolder, Neerpelt, Sint-Truiden, Wellen

Provincie Oost-Vlaanderen participeren 10 steden en gemeenten : Aalter, Beveren, Deinze, Eeklo, Gent, Kruibeke, Ninove, Stekene, Zele, Zelzate

Provincie Vlaams-Brabant participeren 9 steden en gemeenten : Boortmeerbeek, Grimbergen, Kortenberg, Leuven, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Vilvoorde

Provincie West-Vlaanderen participeren 11 steden en gemeenten : Brugge, De Panne, Harelbeke, Ingelmunster, Knokke-Heist, Koksijde, Kortrijk, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne, Wevelgem

Voedingsmarkt is testgebied

In dit project wordt er op grotere schaal samengewerkt dan tijdens het proefproject. Naast Colruyt en Delhaize, nemen 3 andere grote bedrijven uit de voedingsdistributie deel: Albert Heijn, Carrefour en Lidl). Samen zijn zij goed voor bijna 80 procent van de voedingsmarkt in Vlaanderen. Al deze distributeurs besteden extra aandacht aan duurzaamheid en investeren in vrachtwagens, trekkers, laad- en losruimtes en technische aanpassingen van laad- en losmaterieel om de laad- en losoperaties zo stil mogelijk te laten verlopen.

In aanloop naar het officieel startmoment dit voorjaar volgt er verder overleg met de deelnemende steden en gemeenten en de distributiebedrijven. Samen zullen ze de vestigingen van de warenhuisketens in kaart brengen. In functie van het beschikbaar stil materieel, de ligging en de routes van de vrachtwagens zullen de mogelijkheden van belevering worden opgelijst.

Tijdens dit project wordt eveneens een draaiboek voor stille en duurzame leveringen opgesteld. Dat boek zal een handig en betekenisvol instrument vormen voor alle steden en gemeenten in Vlaanderen en de distributiesector. Met aandacht voor de manier van leveren, communicatie met de buurt, het milieu enz.

Naar een  schaalvergroting en een breder samenwerkingsverband

Naast de 53 Vlaamse steden en gemeenten en de 5 distributeurs verloopt het project in samenwerking met Comeos dat de Belgische handel en diensten vertegenwoordigt, de VVSG, het Steunpunt Goederen- en Personenvervoer van de Universiteit Antwerpen, Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV), Febetra, UPTR (Unie van Professionele Transporteurs en Logistieke Ondernemers), Febiac (de Belgische federatie van de auto- en tweewielerindustrie) en UNIZO (de Unie van Zelfstandige Ondernemers).

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: “Eén op de zes steden en gemeenten in Vlaanderen doet mee aan dit project rond stille leveringen en duurzame stadsdistributie. Dit toont aan dat er in Vlaanderen een grote interesse bestaat rond stedelijke distributie. Met dit project bouwen we verder op de positieve resultaten van het PIEK-proefproject. We doen dit via een partnerschap, met meer bedrijven en een zeer groot aantal steden en gemeenten en tal van andere organisaties. Het is de bedoeling dat iedereen de handen in elkaar slaat om samen de problematiek rond stedelijke distributie aan te pakken. Een bredere dialoog blijkt noodzakelijk. Dit project draagt bij tot leefbare stedelijke centra waar de verkeersveiligheid verbetert, de files worden terug gedrongen, de schadelijke emissies verminderen, maar ook de distributie van goederen vlotter verloopt. Dit is een win-win situatie voor iedereen.”

De Vlaamse overheid staat in voor de project- en procesondersteuning van het PIEK2-project.

Meer info op www.flanderslogistics.be/piek2

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Hyundai

  • Velodi

  • Autovak

Bekijk de socials