Stelsel ecologiesteun fors aantrekkelijker

Afvalbeheer & Recyclage

In uitvoering van het Actieplan Groene Warmte, dat door de Vlaamse regering werd goedgekeurd op 15 juli 2011, heeft Vlaams minister-president Kris Peeters, o.a. bevoegd voor Economie, een uitvoeringsbesluit getekend waardoor het stelsel van de ecologiepremie voor de bedrijven fors aantrekkelijker wordt gemaakt.

Groene warmte – technologieën, die actueel quasi allemaal tot ecoklasse D behoren,  worden hierdoor in één ruk tot ecoklasse A gepromoveerd. Dit betekent dat de maximumsteun voor kmo’s stijgt van 10 naar 40% en voor grote ondernemingen van 5 naar 20%.

Naar aanleiding van de updating van de lijst werden ook een aantal nieuwe technologieën toegevoegd, die na onderzoek door het VITO als excellent kunnen worden beschouwd. Zo bijvoorbeeld werd een selectieve katalytische reductie-installatie (SCR) voor een oliegestookte glasoven bij de productie van glas opgenomen,  een installatie bestemd voor het door chemische reductie omzetten van stikstofoxiden in rookgassen in aanwezigheid van een katalysator. Deze technologie is enkel van toepassing op de glassector en werd aangevraagd door AGC Flat Glass te Mol, een bedrijf dat wereldleider is op het vlak van de productie van vlak glas dat in het bijzonder in de bouwsector wordt gebruikt.

De ecologiesteun is een performant instrument in de vergroening van onze economie.

Minister-president Kris Peeters: “Dankzij dit instrument werd bijvoorbeeld de impasse van de kip of het ei voor de introductie van de elektrische wagen doorbroken. Recent heb ik immers het Ministerieel Besluit getekend, waardoor 10 miljoen euro steunverlening werd toegekend voor 10.000 laadpalen van 33 verschillende aanvragers voor elektrische voertuigen”.

Vanaf 25 juli 2011 werd het mogelijk gebruik te maken van de verhoogde investeringssteun. De nieuwe lijst van technologieën is raadpleegbaar op de website www.ecologiepremie.be.

VALIPAC_2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials