Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Sportpaleis krijgt vaste koptribune

HR

In het Antwerpse Sportpaleis vindt de tweede fase van heel uitvoerige binnenrenotaviewerken plaats. De grootste evenementenhal van het land en één van 's werelds populairste concertzalen krijgt momenteel een vaste betonnen koptribune, betere toegangen tot het middenplein, bredere doorgangen en vlottere circulatiemogelijkheden, grotere togen, meer sanitair en een ruimere vestiaire. In de zomer van 2013 worden de werkzaamheden voortgezet en zullen ook de mobiele zijtribunes door permanente constructies worden vervangen. Zo wordt de toekomst van het al zeer gevierde Sportpaleis nog wat rooskleuriger.

Binnen enkele weken telt de concerttempel 1.500 extra zitjes en niemand minder dan Lady Gaga zal de eerste zijn om deze uitgebreide mogelijkheid van het Sportpaleis in te huldigen met een bijzonder concert.

Op weg naar 80ste verjaardag

Streefdoel is om in 2013 over een zaal te beschikken die de bezoekers in de allerbeste omstandigheden kan verwelkomen en die beantwoordt aan alle moderne normen van veiligheid en comfort. In 2013 – het jaar waarin het Sportpaleis een nieuwe milieuvergunning wil bekomen – bestaat het Sportpaleis ook tachtig jaar.

Jan Van Esbroeck, manager Sportpaleis: "Tegen dan zal de zaal dankzij de grondige make-over jonger en frisser ogen dan ooit. Ook in de 21ste eeuw zal het Sportpaleis zijn toonaangevende rol blijven spelen en blijven beantwoorden aan de steeds hogere eisen van organisatoren en publiek. Dat is geen evidentie voor een zaal die in 1933 haar deuren opende en eigenlijk als wielertempel werd gebouwd."

Na de vernieuwing van het dak in 2010 werd vorig jaar de binnenrenovatie aangevat met de spectaculaire vervanging door een minder steil balkon tijdens de zomermaanden. Dat werd gecombineerd met de plaatsing van nieuwe noodtrappen aan de buitenkant en isolatiewerken. De zaaluitbater nv Antwerps Sportpaleis en de erfpacht gevende provincie Antwerpen zijn deze zomer aan de tweede fase van de binnenrenovatie toe. Die houdt de vervanging in van de gelijkvloerse, mobiele koptribune, die op de wielerpiste stond gebouwd door een betonconstructie. Alweer een indrukwekkende ingreep, die het comfort van de bezoekers verregaand zal verbeteren.

Jan Van Esbroeck: "Dat klopt, wanttegelijk worden de toegangen tot het middenplein en de tribunes vereenvoudigd en wordt werk gemaakt van bredere doorgangen en vlottere circulatiemogelijkheden. Van op nieuw zitjes zal het publiek kunne genieten van grotere zichthoeken naar het podium. Extra geluidsdemping en geluidsisolatie, die ook de geluidsuitstoot naar de omgeving verder moeten inperken, zullen zorgen voor een maximale concertbeleving. Een nieuwe verluchtings- en verwarmingsinstallatie zal zorgen voor een beter binnenklimaat. Ook de extra cateringruimtes, de grotere togen voor samen 64 meter, de uitbreiding van het sanitair en de ruimere vestiaire zullen door de bezoekers worden gewaardeerd. In de zomer van 2013 wordt de rest van de wielerpiste verwijderd en staat de vernieuwing van de zijtribunes op de planning."

Het aantal rolstoelpatiënten zal op termijn van 24 tot 60 worden uitgebreid en de integrale toegankelijkheid wordt mogelijk gemaakt. Rolstoelgebruikers krijgen tijdens het seizoen 2012-2013 voorlopig een plaats vlak voor de nieuwe koptribune. Vanaf het seizoen 2013-2014 zitten zij nog dichter bij het podium op de nieuwe zijtribune. Tegen dan zijn er ook plaatsen voor mensen met een visuele of auditieve beperking en zal voor dragers van een hoorapparaat een ringleiding zijn aangebracht die storende omgevingsgeluiden wegfiltert.

40% moet via openbaar of collectief vervoer komen

Dankzij deze renovatie breidt de maximale capaciteit van het Sportpaleis geleidelijk uit van 18.400 (juni 2011) over 19.151 (september 2011) en 20.702 (september 2012) tot 23.359 personen (september 2013). Deze schaalvergroting mag evenwel geen negatieve impact hebben op de buurt.

Jan Van Esbroeck: "Vlarem heeft bij de bouw van de Lotto Arena de totale site, zijnde Sportpaleis, Hospitality Center en Lotto Arena, als één milieutechnische eenheid beschouwd en in de milieuvergunning een beperking tot maximaal 25.300 bezoekers opgelegd. In principe verandert daar niets aan. Stel dat bij gelijktijdig gebruik van de beide zalen een heel hoge capaciteit benut wordt, dan zal de bezetting van, de Lotto Arena moeten worden ingeperkt. De kans op een dergelijke, grote bezetting, blijft echter zeer laag."

De milieuvergunning stelt ook dat een deel van het publiek met het openbaar vervoer moe komen, dat de parkings moeten worden gebruikt en de overlast moet worden beperkt.

Jan Van Esbroeck: "We werken al zes jaar hard aan de verbetering van de mobiliteit. Het evenementenvervoersplan dat door de overheid wordt opgelegd, stelt een aantal kwantitatieve normen voorop waaraan we moeten beantwoorden om het maximale aantal van 25.300 bezoekers te mogen ontvangen. Halen we die normen niet, dan wordt onze ontvangstcapaciteit beperkt. Zo moet o.m. 40% van de bezoekers met openbaar of collectie vervoer naar onze zalen komen. In 2011 kwamen we op 43,35% uit, waarvan 33,68% gebruikers van het openbaar vervoer en 9,67% gebruikers van collectief vervoer. Onze samenwerking met De Lijn levert applaus op van op vele banken en heeft ondertussen tal van andere infrastructuren en organisatoren geïnspireerd. Het aanbod wordt door het publiek hoog gewaardeerd."

De cijfers zijn al een aantal jaren constant, maar verwacht wordt dat het aandeel gebruikers van het openbaar vervoer zal toenemen nu het Sportpaleis beschikt over een Park & Ride-aanbod vanuit de vier windstreken.

Een ruim pakket aan investeringen

Aan de drie fasen van de binnenrenovatie hangt een kostenplaatje van ongeveer 20 miljoen euro, voor de helft gefinancierd door de erfpachtgever (provincie Antwerpen). De nv Antwerps Sportpaleis investeerde eerder al 33 miljoen euro in een project op de Sportpaleissite de 21ste eeuw in te loodsen. Na een opknapbeurt van het Sportpaleis, onmiddellijk na de overname in 1997 werden de nieuwe voorbouw (1999) opgetrokken om het comfort van gebruikers en bezoekers te verhogen. In 2005 opende het Hospitality Center zijn deuren als permanente VIP-ontvangstruimte, twee jaar later werd de kleinere Lotto Arena in gebruik genomen via een realisatie in een PPS-structuur met de stad Antwerpen. De ombouw van het bekende groene dak naar een blauw energiedak in 2010 kostte 2 miljoen euro.

Ook nu weer doet de nv Antwerps Sportpaleis voor de werkzaamheden een beroep op de deskundigheid van het multiprofessionele architectenbureau abv+architecten.

Toemaatje – Nog enkele cijfers. De toog krijgt een extra-lengte van 64 meter, dat brengt het totaal op alle verdiepingen samen op 219 meter toog. Er komen 25 extra wc's en 8 extra urinoirs, wat het totaal op alle verdiepingen samen op 250 wc's brengt. De toegangsfoyer verdubbelt bijna in oppervlakte: van ca. 1.100 m² naar circa 2.000 m².

Info: www.sportpaleis.be

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials