Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Sportpaleis krijgt nieuw balkon

HR

Het Antwerps Sportpaleis vervangt deze zomer het bovenste balkon. Het is een eerste stap van een volledige renovatie die uiteindelijk zal leiden tot een aanzienlijke verhoging van het aantal bezoekers: van 18.400 naar 23.359.

Het succes van het Antwerps Sportpaleis als muziektempel heeft ondertussen internationale allures gekregen en prijkt bij alle grote artiesten in de wereld bovenaan het verlanglijstje om er in op te treden. Om deze reputatie te bewaren en zelfs te verstevigen wordt vanaf deze zomer een indrukwekkende, investeringsfase ingezet. We vroegen manager Jan Van Esbroeck om toelichting.

Jan Van Esbroeck
: “In 2013 wil de N.V. Antwerps Sportpaleis een nieuwe milieuvergunning bekomen. Daarom investeren we nu om straks over een gebouw te beschikken dat beantwoordt aan alle moderne normen van veiligheid en comfort.

Het Sportpaleis bestaat in 2013 precies 80 jaar, maar zal dankzij de grondige make-over jonger en frisser ogen dan ooit. Het Antwerps Sportpaleis wil immers ook in de 21ste eeuw zijn toonaangevende rol blijven spelen en blijven beantwoorden aan de steeds hogere eisen van organisatoren en publiek. Dat is geen evidentie voor een zaal die in 1933 haar deuren opende en eigenlijk als wielertempel gebouwd werd.”

Bredere doorgangen

De erfenis uit het verleden stond een optimale beleving van concerten en andere grote evenementen soms al eens in de weg. Maar daar komt nu de komende jaren verandering in. Na de renovatie van het dak volgen nu, gespreid over drie zomers, indrukwekkende ingrepen die het comfort van de bezoekers zal verbeteren.

Jan Van Esbroeck: “Dit jaar staat de vervanging van het immense balkon op het programma. Het wordt een compleet nieuwe constructie, minder steil, wat het comfort aanzienlijk ten goede zal komen. Wie straks een zitje heeft op de achterste tribunerijen zal niet langer gehinderd worden door een beperkte zichtbaarheid door het overhangende balkon. buiten komen er ook nieuwe noodtrappen. Tijdens de twee zomers die volgen zullen de mobiele tribunes in de evenementenzaal door betonconstructies worden vervangen, zullen ook de toegangen tot het middenplein en de tribunes vereenvoudigd worden en zal er werk gemaakt worden van bredere doorgangen en vlottere circulatiemogelijkheden.” Overal komen er nieuwe zitjes en het publiek zal kunnen genieten van grotere zichthoeken naar het podium. De beleving van een concert zal maximaal zijn dankzij extra geluidsdemping en geluidsisolatie, wat ook de geluidsuitstoot naar de omgeving verder moet inperken. De buitengevel ontsnapt evenmin aan de aandacht. Er komt een isolatieschil omheen het gebouw en in een latere fase zal een semitransparante huid in strekmetaal worden aangebracht, die een eenheid zal creëren met de Lotto Arena. Er werd ook gedacht aan bezoekers met een beperking.

Kostenplaatje: 20 miljoen euro

Aan de drie fasen van de renovatie hangt een kostenplaatje van ongeveer 20 miljoen euro. Dit wordt voor de helft gefi nancierd door de provincie Antwerpen, de erfpachtergever. De N.V. Antwerps Sportpaleis investeerde eerder al 33 miljoen euro in een project om de Sportpaleissite de 21ste eeuw in te loodsen. Na een opknapbeurt van het Sportpaleis, onmiddellijk na de overname (1997) werd de nieuwe voorbouw (1999) opgetrokken om het comfort van de gebruikers en bezoekers te verhogen. In 2005 opende het Hospitality Center zijn deuren als permanente VIP-ontvangstruimte, en twee jaar later werd de kleinere Lotto Arena in gebruik genomen, in een PPS-structuur met de stad Antwerpen. De ombouw van het bekende groene dak naar een blauw energiedak vorig jaar kostte 2 miljoen euro.

Ook nu weer doet het Sportpaleis een beroep op de deskundigheid van het multiprofessionele architectenbureau abv+ architecten. De managers van het Sportpaleis doen grote inspanningen om de bezoekers aan te moedigen met het openbaar vervoer te komen. In 2010 kwamen 41,63% van de bezoekers met openbaar of collectief vervoer.

De samenwerking met De Lijn loopt perfect. Ook de samenwerking met de buurtbewoners verloopt in de beste verstandhouding. “De schaalvergroting mag geen negatieve impact hebben op de buurt,” bevestigt Jan Van Esbroeck.

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials