Slimmer werken vraagt ook een kantooraanpassing

Facility

Verschillende grote bedrijven spelen momenteel een voortrekkersrol bij de nieuwe trend, die we graag "Het Nieuwe Werken" noemen. In feite is het niets anders dan een reeks hulpmiddelen die we moeten leren te gebruiken waardoor we "slimmer" leren werken en nauwelijks nog tijd verliezen in vervelende details.

Binnen enkele weken publiceren we een uitgebreid dossier over dit Nieuwe Werken. Vandaag willen we in het bijzonder aandacht schenken aan het functioneler maken van de kantoorruimte. Met de hulpmiddelen (internet, mobiele telefonie, elektronische netwerken e.d.) kunnen we elke dag tot 30 minuten tijd winnen. Tijd die we nuttig kunnen gebruiken om de werkdruk te verlagen en ons te focussen op de hoofdzaken.

Het nieuwe kantoor

De moderne hulpmiddelen die ons toelaten zo efficiënt mogelijk onze tijd in te delen, hebben ook de inrichting van het kantoor grondig gewijzigd. Natuurlijk zijn er nog de klassieke bureaumeubelen voor de medewerkers die belast zijn met louter administratieve of boekhoudkundige taken. Hoe langer hoe meer medewerkers hebben ondertussen geleerd flexibeler te werken. Er wordt vandaag minder of zelfs niet meer in hokjes, aparte kantoorkamers gedacht. Vandaag wordt er eerder gekozen voor open ruimte, landscape, geen begrenzende muren en deuren maar eilandjes binnen één grote ruimte.

Deze formule houdt in dat medewerkers die bijvoorbeeld op meerdere plaatsen of meerdere locaties actief moeten zijn, niet langer een eigen bureaumeubel hebben, maar een ladenblok op wieltjes die kan afgesloten worden en die de medewerkers met buitendienst telkens wanneer nodig, kunnen meeslepen naar een vrije werkplek. Dit is een ingrijpende wijziging in het gewoontegedrag van de medewerkers.

Andere ingrepen die het bureaumedewerkers aangenamer en gezonder kunnen maken zijn bijvoorbeeld de juiste bureaustoel, de in hoogte verstelbare bureautafels. Werkgevers hebben deze nieuwigheid schoorvoetend ingevoerd, maar van zodra ze begrepen welke de invloed was van deze nieuwe aanpak, wordt er niet meer getwijfeld. Rug- en nekklachten zijn de grootste oorzaken voor het ziekteverzuim in de bedrijven. Het is dus een maatregel die uiteindelijk opbrengt.

De meeste bankinstellingen hebben de voorbije jaren bijvoorbeeld grondig rekening gehouden met deze nieuwe werktendens. ING maakt hierop geen uitzondering.

Caroline Baek (ING): "Rugklachten komen vandaag het meest voor bij mensen met een bureaubaan. We hebben daar rekening mee gehouden. Zo hebben we gekozen voor tafels die in hoogte verstelbaar zijn, zodat de tafel kan aangepast worden aan de functie die men eraan wil geven. Op die manier kunnen de medewerkers afwisselend een andere houding aannemen en maakt gewenning plaats voor een aangepast gedrag. De tafel kan dus aangepast worden aan de grootte van de bezoekers bijvoorbeeld, indien nodig."

Ergonomie zorgt voor gezonder werken

Ergonomie is voor de moderne werkplek het sleutelwoord. Ergonomisch materiaal moet ervoor zorgen dat resultaten geboekt kunnen worden zonder het lichaam bovenmatig te belasten. Dankzij ergonomische toestellen of apparaten zullen we ook minder rug- en nekklachten hebben,

Ivo Janssens (Buro-A12): "Er zijn in onze samenleving maar twee natuurlijke posities: liggen en staan. Zitten is absoluut niet natuurlijk. Toch zit kantoorpersoneel gemiddeld 280.000 uur gedurende de carrière in deze positie. Dit wil zeggen: de helft van ons leven. Een niet correcte zithouding kan de druk op de tussenwervelschijven aanzienlijk verhogen. Te veel druk kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de rug en het humeur van het individu. Rugaandoeningen zijn de belangrijkste redenen voor ziekteverzuim. Ongeveer 18 procent van het ziekteverzuim vindt zijn oorzaak in rugproblemen."

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials