Leaderboard BB.gif

Sedert 1 januari zijn er kwaliteitsnormen voor alle toeristische logiesvormen

Marketing & Sales

Op 1 januari 2010 is het logiesdecreet in werking getreden. Met dat decreet is er voortaan één overkoepelende regelgeving voor alle vormen van toeristische verblijfsaccommodatie. Er komt ook een transparant vergunningenstelsel en bijhorende sterrenclassificatie, als kwaliteitsgarantie voor de verblijfstoerist. Een wettelijk kader voor hotels en campings bestond al. Met het nieuwe logiesdecreet komt  dat er nu eindelijk ook voor de duizenden gastenkamers, vakantiewoningen en vakantielogies in Vlaanderen.

De Vlaamse toeristische logiessector is veel meer dan hotels en campings alleen. Het aantal gastenkamers (zowel in de stad als op het platteland) en vakantiewoningen blijft groeien.

Vlaams minister voor Toerisme, Geert Bourgeois: “Ik wil al die toeristische verblijven promoten in binnen- en buitenland, ook de gastenkamers en vakantiewoningen. Daarvoor is er natuurlijk wel een waarheidsgetrouwe kwaliteitsgarantie nodig.”

Hij werkte samen met de betrokken sectoren een overkoepelende kwaliteitsregeling voor alle logiesvormen uit.

Specifieke uitbatingsvoorwaarden


Naast een duidelijk vergunningenstelsel komt er ook een nieuw, eenvormig classificatiesysteem met (1 tot 5) sterren voor alle vergunde logiescategorieën.
Het ontwerpdecreet definieert vijf categorieën van toeristisch logies: hotels, openluchtrecreatieve terreinen (campings, kampeerautoterreinen en vakantieparken), gastenkamers, vakantiewoningen en vakantielogies (restcategorie, met o.a. trekkershutten). Elk toeristisch logies moet voldoen aan overkoepelende minimumvoorwaarden op het vlak van (brand)veiligheid, onderhoud en hygiëne en ruimtelijke ordening. Daarnaast worden er per categorie specifieke uitbatingvoorwaarden vastgelegd.

Uitbaters van hotels en van gastenkamers, openluchtrecreatieve terreinen en vakantielogies met meer dan 2 kamers of percelen (voor minstens 9 personen), moeten verplicht een vergunning aanvragen bij Toerisme Vlaanderen. Elk vergund logies krijgt een sterrenclassificatie die wordt afgebeeld op een herkenningsschild, als kwaliteitslabel voor toeristen. Toerisme Vlaanderen neemt de vergunde logies, met vermelding van deze sterrenclassificatie, in de binnen- en buitenlandse promotie op (o.a. de website en brochure van Vlaanderen Vakantieland).

Vakantiewoningen en alle andere logies met ten hoogste twee kamers (voor maximum 8 personen) zijn verplicht zich aan te melden bij Toerisme Vlaanderen. De administratieve lasten voor deze kleinschalige logiesvormen blijven zo beperkt. Deze logies kunnen ook vrijwillig een vergunning aanvragen, waardoor ze een sterrenclassificatie krijgen en gepromoot worden door Toerisme Vlaanderen. Eigenaars die hun vakantiewoning niet op de markt aanbieden, maar wel aan vrienden en familieleden verhuren, vallen niet onder de aanmeldingsplicht.

Overgangsperiode tot eind 2012

Logies die zonder aanmelding of vergunning worden uitgebaat, of de voorwaarden van de aanmelding of vergunning overtreden, kunnen een boete krijgen en in ernstige gevallen zelfs onmiddellijk worden verzegeld. Ook uitbaters die bewust verkeerde informatie verspreiden over hun logiesaanbod, kunnen voortaan gestraft worden.

“Meer kwaliteitsgaranties voor de toerist mag echter niet gepaard gaan met meer papierwerk voor de toeristische sector”, zegt minister Bourgeois. Het nieuwe decreet drukt dan ook de administratieve lasten voor alle toeristische logiesuitbaters, met eenvoudigere (elektronische) procedures en de invoering van het éénloketprincipe. De toerismeminister schaft ook de retributie af die campings en hotels vandaag moeten betalen aan Toerisme Vlaanderen. Voor hotels is dat minstens 58 euro. Per camping is de retributie 25, 50 of 75 euro, naargelang het aantal kampeerplaatsen. De afschaffing betekent voor de sector een lastenverlaging van ongeveer 370.000 euro per jaar.

Het logiesdecreet trad in werking op 1 januari 2010. Logies die op 31 december 2009 al over een vergunning beschikten, werden ambtshalve vergund. Voor gastenkamers, openluchtrecreatieve terreinen en vakantielogies die nog geen vergunning (hoefden te) hebben, is er een overgangsperiode tot eind 2012. Toeristische logies die enkel meldingsplicht hebben, moeten zich aanmelden voor eind volgend jaar.

Info: www.toerismevlaanderen.be/logiesdecreet

Rectangle banner.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials