Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Sanoma en Umicore winnen een Supply Chain Award

HR

Op 27 november werd in het ICC te Gent, tijdens het druk bijgewoonde Gala Award Event van VIB en PICS, het winnende project bekend gemaakt van de Supply Chain Award-Project of the Year 2012. Meer dan 420 supply chain executives en managers keken met spanning toe terwijl Christian van Doorslaer, CEO van Cartamundi, en voorzitter van de jury, op het podium onthulde welk supply chain project als winnaar voor het jaar 2012 werd verkozen.

Media en Roots Software. Bart Stuer (Operation director) en Steven Raekelboom (Planning & Distribution manager) namen opgetogen de trofee in naam van Sanoma Media in ontvangst.

Sanoma Media

“Hybrid” is een uitstekend voorbeeld van een innovatief supply chain project, met als resultaat een sterke efficiëntieverhoging van de Retail distributie en een drastische wijziging van het beslissingsproces voor drukopdrachten van de magazines. Ongeveer 65% van de Sanoma magazines worden verkocht via een netwerk van meer dan 5000 retailers, gaande van zelfstandige krantenwinkels tot grote supermarktketens.

De retailer rekent erop dat de uitgever een forecast maakt over het aantal exemplaren per magazine, per editie.  De verkoop kan namelijk sterk schommelen naargelang de inhoud van een nummer, en of er bepaalde extra marketingacties al dan niet zijn toegevoegd. Daardoor wordt in deze markt meestal gewerkt met een sales model, gebaseerd op commissieloon, met het recht van retour voor onverkochte exemplaren. De doelstelling van Hybrid was om de kosten van overtollige stocks te verminderen, verloren verkopen te vermijden en alle betrokken partijen in het distributieproces correct te informeren.

De  belangrijkste hoeksteen van het project was een shift van de klassieke eenmalige belevering naar een sales based replenishment model (SBR).  Dit laatste aspect vormde de grootste uitdaging in het project, omdat dit niet alleen uitstekende supply chain analytics vereiste, maar ook een impact had op de fysieke distributie en de intensiteit van gegevensuitwisseling tussen de markspelers. Daarom werd niet alleen de distributeur (AMP) bij het project betrokken, maar ook 265 Press Shops, die hun winkels uitrustten met een geavanceerd kasregister.

Fase 1 van het Hybrid project werd gelanceerd in het eerste kwartaal van 2009, gebruikmakend van analytische software van SAS, die werd gecustomiseerd door Roots Software specialisten. In 2011 werd het Hybrid project opgenomen als best practice binnen het “One Sanoma” group project, voor een roll-out in alle Europese Sanoma filialen.

Umicore wint publieksprijs

In de namiddag van het Gala Award Event kregen de 6 finalisten van de Supply Chain Award-Project of the Year 2012, de gelegenheid om hun project voor te stellen aan het aanwezige publiek.  Naast Sanoma Media waren dit:

Tijdens de namiddag kon het aanwezige publiek een stem uitbrengen op het project van hun voorkeur.  De aanwezige professionals gaven de voorkeur aan Umicore met het project “Building a sustainable Supply Chain”, gebracht door Rozemie Malfait, Group Procurement & Logistics Project Manager bij Umicore. Zij nam verbaasd de “publieksprijs” in ontvangst.

In 2010 definieerde Umicore 9 duurzame objectieven voor 2015, geclustered in 3 gebieden: Toffe werkplek, Eco-efficiëntie en Stakeholder betrokkendheid.  Deze laatste cluster omvat een doelstelling voor duurzame inkoop, waarbij tegen 2015 alle business units de Umicore’s Charter for Sustainable Procurement moeten geïmplementeerd hebben. Deze Charter beschrijft de houding van Umicore ten opzichte van zijn leveranciers.  In ruil eist Umicore van de leveranciers dat zij zich houden aan specifieke afspraken op het gebied van respect voor het milieu, arbeidsomstandigheden, mensenrechten, business integriteit en supply chain verantwoordelijkheid. Op dit ogenblik zijn reeds 81% van de risico leveranciers in het project ingestapt.

Info:

www.vib.be

www.picsbelgium.be

 

 

Onderschriften bij de foto’s

 

1

Het team van Sanoma Media was erg trots op de gewonnen trofee: Supply Chain Award 2012 met tweede van links: Bart Stuer, Operation director bij Sanoma Media.

 

2

De publieksprijs tijdens het Gala van de Supply Chain Awards ging naar Umicore. Het was Rozemie Malfait, (midden) Group Procurement & Logistics Project Manager bij Umicore die de trofee in ontvangst nam.

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials