Relatie tussen ondernemer en erkend boekhouder-fiscalist kan beter

Finance

Op 22 maart laatstleden publiceerde het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) een persmededeling waarin het de resultaten voorstelde van een onderzoek uitgevoerd bij talrijke ondernemers, in samenwerking met het handelsinformatiekantoor Graydon. Namens haar 6200 leden wenst het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF) te reageren op deze persmededeling en meer bepaald op de ingenomen standpunten van het syndicaat betreffende de relatie tussen ondernemers en economische beroepsbeoefenaars.

Sterk verweven in de structuur van de Belgische economie zijn de erkende boekhouders (fiscalisten) nauw betrokken bij de financiële gezondheid van hun cliënteel en dragen door hun dagdagelijkse beroepspraktijk op hun manier bij tot de economische ontwikkeling van hun regio. “Ons Instituut betreurt dat een onjuiste visie van het werk van onze beroepsbeoefenaars en de relatie die ze onderhouden met hun cliënteel werd verspreid.

Uiteraard staan we open voor een constructieve discussie met het NSZ met betrekking tot het beroep van erkend boekhouder (fiscalist) en de beroepsrelatie die onze leden en hun cliënteel verbindt,” verklaart Etienne Verbraeken, voorzitter van het BIBF. “Hoewel erg gediversifieerd en rijk aan menselijke contacten, is ons beroep uiterst veeleisend, met name omwille van het technische karakter en de termijnen voor de indiening van aangiftes (PB, VenB, BTW, enz.).

Voor de intensiteit van hun professionele betrokkenheid en de kwaliteit van hun geleverde diensten, verdienen onze leden meer waardering,” vervolgt Maria Ploumen, Ondervoorzitter van het BIBF. Het BIBF vervoegt het NSZ wel in zijn pleidooi ten voordele van de ontwikkeling van synergieën tussen economische besluitvormers enerzijds en financiële raadgevers anderzijds.

De erkende boekhouder(-fiscalist) adviseert, de ondernemer blijft verantwoordelijk voor zijn strategische beslissingen

De boekhouder(-fiscalist) neemt niet enkel de boekhoudkundige en fiscale aspecten van een project voor zijn rekening, maar hij dient zijn klant tevens bij te staan en te adviseren in juridische en sociale aangelegenheden die zich kunnen voordoen. Omgekeerd dient een ondernemer of zelfstandige zijn boekhouder(-fiscalist) alle vereiste gegevens te verstrekken opdat laatstgenoemde zich zo goed mogelijk van zijn taak kan kwijten.

In dit stadium is een zekere terughoudendheid echter vereist. Het gaat er niet om de plaats van de zelfstandige in te nemen in de ontwikkeling van zijn project. Deze laatste blijft immers verantwoordelijk voor alle strategische beslissingen genomen op industrieel, commercieel en financieel niveau. De taak van de economische beroepsbeoefenaar bestaat uit het adviseren, het ondersteunen in gebruikte werkmethodes en beleidsbeslissingen en waar nodig, het waarschuwen voor elke beslissing die de onderneming in gevaar zou kunnen brengen.

Met andere woorden: de erkende boekhouder(-fiscalist) is vandaag niet meer iemand die enkel cijfergegevens verwerkt. Zijn huidige opdracht bestaat erin om van het geheel van beschikbare gegevens gebruik te maken om zijn cliënteel te voorzien van de best mogelijke strategische adviezen.

Ondernemingen in moeilijkheden

Deontologisch gezien dient de erkende boekhouder(-fiscalist) zijn cliënteel bij te staan om financiële moeilijkheden vroegtijdig te herkennen. De beroepsbeoefenaar zal bij dergelijke situatie zijn cliënt waarschuwen en hem ter verantwoording roepen. We merken evenwel op dat het vervolgens de ondernemer is die de vereiste strategische beslissingen zal nemen. De bijstandsopdracht van de boekhouder(-fiscalist) bestaat erin zijn cliënteel adviezen te geven na een grondig onderzoek van hun financiële situatie.

Sinds jaren licht het BIBF zijn leden in over het belang van het sensibiliseren van ondernemingen in moeilijkheden.

Betere adviezen dankzij nieuwe technologieën

Onder de grote veranderingen die het beroep momenteel ondergaat, onderscheidt zich met name het toenemende belang van nieuwe technologieën. De overgang van ‘papieren’ werkmiddelen naar ‘elektronische’ werkmiddelen betekent een belangrijke uitdaging voor de erkende boekhouder(-fiscalist). Deze evolutie betekent echter ook een opportuniteit. Dankzij de automatisering van het beroep en de opkomst van nieuwe technologieën zijn de beroepsbeoefenaars in staat zich snel een globaal beeld te vormen van de financiële resultaten van hun cliënt.

De erkende boekhouder(-fiscalist) van vandaag besteedt dan ook meer en meer tijd aan zijn rol als adviseur. We merken eveneens op dat als houder van een gereglementeerde beroepstitel de erkende boekhouders(-fiscalisten) elk jaar minstens 40 uur opleiding volgt. Deze verplichting laat hen toe om zich te profileren als bevoorrechte raadgevers van ondernemers.

Info: www.bibf.be

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials