Premie voor nieuwe elektrische wagenof wagen op waterstof

Mobiliteit

Sinds 1 januari 2016 kunt u een premie krijgen voor een nieuwe volledig elektrische wagen of een nieuwe wagen op waterstof. De premie geldt voor alle zero-emissie-wagens en bedraagt maximaal 5000 euro.

Er is een maximumbudget van 5 miljoen euro per jaar. Als dat budget dreigt op te geraken, kan de minister van Energie de premiehoogte vervroegd doen dalen. Het maximumbedrag van de premie zal tot 2019 elk jaar verminderen.

 

Voorwaarden

 

Deze voertuigen komen niet in aanmerking: ‘quadricycles’ (zoals de Renault Twizy), hybride wagens, plug-in hybrides, wagens op CNG.
Ook tweewielers komen niet in aanmerking.

 

Procedure

Stap 1

Stap 2

 

Bedrag

De premie is afhankelijk van de cataloguswaarde (inclusief btw, exclusief opties, zonder kortingen) van de auto. Soms wordt de batterij niet verkocht maar geleased of verhuurd. In de lijst wordt er dan onderscheid gemaakt tussen cataloguswaarde met batterijaankoop of cataloguswaarde met batterijhuur (36 maanden).

Er zijn 4 categorieën. In 2016 gelden volgende premiebedragen.

 

 

Er is een maximumbudget van 5 miljoen euro per jaar. Als het maximumbudget dreigt op te geraken, kan de minister van Energie de premiehoogte vervroegd doen dalen.

 

Oplaadpunten voor elektrische voertuigen

In Vlaanderen rijden ongeveer 3,7 miljoen voertuigen rond, samen goed voor jaarlijks 56,4 miljard kilometer en 16 miljoen ton CO2-uitstoot. In de Europese en Vlaamse klimaatdoelstellingen ligt een uitdaging om efficiënter en duurzamer met energie om te gaan. Elektrisch rijden past in dat verhaal, want daarmee kan de CO2-uitstoot gevoelig beperkt worden.

Elektrische voertuigen worden aangedreven door een elektromotor, die gebruik maakt van elektriciteit die wordt opgeslagen in accu's. Die accu moet regelmatig opgeladen worden. In Vlaanderen wordt er geïnvesteerd om een netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen uit te bouwen. De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) heeft regels opgesteld die relevant zijn bij de aanleg en exploitatie van privédistributienetten van laadpunten.

 

Informeer u

Raadpleeg het overzicht van de oplaadpunten via deze websites:

www.oplaadpunten.org

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Velodi

  • Autovak

  • Hyundai

Bekijk de socials