Opgelet met bedrijvengidsen die de wet niet respecteren

Wetgeving

Reeds eerder hebben we onze lezers gewaarschuwd voor de manier waarop oplichters brieven versturen om bedrijven te bundelen in een bedrijvengids. Zij vragen dan de controle van de gegevens en een handtekening. Maar dat is buiten de kleine lettertjes gerekend.

Reeds herhaaldelijk ontvingen wij zelf een uitnodiging om onze bedrijfsgegevens te controleren vooraleer ze gepubliceerd worden in een Bedrijvengids. De werkelijkheid is dat het om pure oplichterij gaat. Wij raden bedrijven aan niet in te gaan op de uitnodiging om bijkomende gegevens in te vullen. Meteen naar de papiermand met die documenten.

Unizo reageert furieus

Unizo waarschuwt – samen met minister voor Ondernemen Van Quickenborne – voor reclameronselaars, in het bijzonder de Nieuwe Bedrijvengids. De door hen aangeboden formulieren zijn niet in overeenstemming met de nieuwe wet tegen reclameronselaars. Deze nieuwe, verstrengde wet marktpraktijken werd onlangs gepubliceerd in het Staatsblad.

De verstrenging kwam er op aansturen van Unizo en verbiedt reclame verkopers om op gelijk welke manier ondernemers te werven voor gidsen, telefoonboeken of soortgelijke lijsten, zonder ondubbelzinnig aan te geven dat het gaat om een aanbod tegen betaling. De sanctie die volgt bij het niet respecteren van deze wet loopt op tot 10.000 euro.

Het wetsvoorstel is er gekomen, mede onder druk van Unizo, en door de publicatie van een lijst met malafide reclameronselaars op de website van FOD Economie. “De Nieuwe Bedrijvengids moet dus ook, volgens de nieuwe wetgeving, gesanctioneerd worden,” aldus Unizo.

Reclameronselaars gaan veelal op dezelfde manier te werk. Ze hanteren allerlei technieken om de gegevens van ondernemers te bekomen. Dankzij deze wetswijziging kunnen overtreders als de Nieuwe Bedrijvengids nadrukkelijk worden bestraft met forse geldboetes. Het probleem is – helaas – dat deze reclameronselaars handelen vanuit een buitenland, Luxemburg, Liechtenstein of andere moeilijk juridisch te bereiken landen.

Wat moet u doen wanneer u een uitnodiging in uw brievenbus krijgt om uw gegevens aan te passen? Niets. De totale papierwinkel in de prullenmand kieperen. En meteen Unizo Service Center verwittigen. Dit service center is alle dagen, 24 uur op 24, bereikbaar: service@unizo.be of tel. 078 35 39 39.

Info: www.unizo.be/reclameronselaars

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials