Nieuwe maatregelen voor veiliger verkeer

Mobiliteit

De minister Galant (MR), Geens (CD&V) en Jambon (N-VA) hebben een reeks maatregelen aan de Kamer voorgesteld om vanaf 2016 in te voeren om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Het gaat om:

Nultolerantie voor jonge bestuurders - De regering wil een limiet van 0,2 promille voor wie zijn rijbewijs nog geen drie jaar heeft.

Kruispuntbank voor rijbewijzen – Deze databank zou de politie sneller kunnen informeren over de bestuurders, o.a. of zij geen rijverbod hebben bijvoorbeeld.

Alcoholslot in autobussen – Alle bussen zouden preventief worden uitgerust met een alcoholslot.

Helm en rijbewijs voor elektrische fietsen – Tenminste voor elektrische fietsen die sneller dan 25 km/u kunnen en mogen rijden.

Alternatieve straffen – Deze alternatieve straffen zouden voortaan door de overtreders betaald worden. Vandaag is het de overheid die voor de kosten van een alternatieve straf opdraait.

Strengere straffen – Wie bij herhaling eenzelfde overtreding begaat (recidivisme) of vluchtmisdrijf pleegt zouden sneller een celstraf kunnen krijgen..

Er komt geen rijbewijs met punten. De regeringspartijen willen dit eerst grondiger onderzoeken.

Verkeersboetes worden duurder

Een verkeersboete die niet binnen de 30 dagen – zoals verplicht – wordt betaald, zal voortaan verhoogd worden met 35 procent en zal ook onmiddellijk uitvoerbaar zijn.

De overheid wordt dus strenger en zal zelfs gebruik maken van haar voorrecht om loonbeslag te leggen, opschorting van het rijbewijs en zelfs inbeslagneming van het voertuig te eisen indien de boetes ook dan nog niet geïnd kunnen worden.

Gelukkig is het een maatregel die de overheid ons kan opleggen en niet omgekeerd want inzake “nalatig betaalgedrag” is onze overheid een voorbeeld dat ook zwaardere straffen verdient.

Het boetetarief op zich is ondertussen ook behoorlijk verhoogd. Wie na een zware overtreding nog eens een zware overtreding begaat, kan zwaarder gestraft worden. De focus ligt op deze zes zware overtredingen:

• Rijden onder invloed van alcohol en/of drugs

• Geen geldig rijbewijs hebben

• Vluchtmisdrijf plegen

• Overdreven en onaangepaste snelheid

• Gebruik van radardetector

• Overtreding van de vierde graad, b.v. het niet naleven van bevelen

De strengere maatregelen gelden voor zowel Belgische en buitenlandse autobestuurders.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Hyundai

  • Autovak

  • Velodi

Bekijk de socials