Nieuwe maatregelen om de inflatie te bestrijden

Wetgeving

De inflatie steeg in maart 2011 naar 3,5 procent, het hoogste peil sedert oktober 2008. Het is geleden van september 2008 dat het verschil tussen de inflatie (nu dus 3,5%) en de intresten op het klassieke spaarboekje (±1,25%) zo groot was. De oorzaak dient niet ver gezocht te worden. De aanhoudende prijsstijgingen zorgen ervoor dat spaarzaamheid eerder gestraft dan beloond wordt.

Toch is en blijft het belangrijk om een appeltje voor de dorst opzij te zetten, zoals de recente bankencrisis voldoende bewezen heeft. Terwijl ondernemers tevergeefs aan de bel trokken bij de traditionele banken, bleken deze banken maar kwistig met bankbonussen (voor hun topfunctionarissen) zwieren tot zelfs onze politici het onfatsoenlijke van de actie inzagen. De Kamercommissie Financiën heeft nu op 30 maart 2011 unaniem de resolutie over de bankbonussen goedgekeurd. Dat wil zeggen: buitensporige bonussen in de banksector zijn voortaan niet meer mogelijk. De vraag blijft natuurlijk wat zij met “buitensporig” bedoelen.

Verscherpt toezicht op banken en verzekeraars

De resolutie gaat verder dan de eerdere beslissingen van het Vlaams Parlement, want de federale Kamercommissie Financiën raadt aan exuberante bonussen te verbieden, los van de terugbetaling van overheidssteun. Maar er is meer.

Met ingang van 1 april 2011 wordt het toezicht op de banken en de verzekeraars verstevigd. Er werd aan twee instanties opdracht gegeven om toezicht te houden over de banken en de verzekeraars. De Nationale Bank moet toezicht houden op de financiële stabiliteit en betrouwbaarheid van de banken, verzekeraars en pensioeninstellingen. Het toezicht van de financiële markten gaat naar de Autoriteit Financiële Diensten en Markten (FSMA), wat in feite gewoon de nieuwe naam van de Commissie voor het Bank-, Financie-, en Assurantiewezen (CBFA) is. Deze instantie heeft ook de opdracht de controle op te voeren op alles wat te maken heeft met beursverrichtingen en marktmanipulatie, met inbegrip van de reclame voor bankproducten.

Vanaf 1 april 2011 (en dit is geen 1 april grap) veranderen er nog enkele maatregelen die betrekking hebben op het geld van de burgers.  Ondermeer:

Voor echt zwaar ingrijpende maatregelen is het vanzelfsprekend wachten tot we een nieuwe federale regering hebben.  Het vermoeden bestaat dat dit toch nog wel even kan duren.

Proficiat

De (weldra nieuwe) gouverneur van de Nationale Bank van België heeft de regering en de banken medegedeeld dat de verhoging van de bonussen van de topmanagers van onze banken niet van toepassing mag zijn, zolang deze banken hun schuld aan de staatskas niet hebben terugbetaald. Het kan inderdaad niet de bedoeling zijn van onze banken om staatssteun te vragen om hun managers (nog) beter te betalen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials