Nieuw vanaf februari 2010

Wetgeving

Elke maand veranderen er in ons land enkele richtlijnen of wetten. In de maand februari 2010 is dat niet anders. De grootste veranderingen kondigen zich aan op het vlak van het vervoer. Niet alleen wil ons land in ijltempo oplaadpalen voor elektrische wagens plaatsen op lange termijn, maar hoe langer hoe meer worden ook de elektronische hulpmiddelen aangewend om het comfort van de maatschappij te verhogen. Een overzicht van de nieuwigheden die zich met ingang van 1 februari 2010 aandienen.

Vanaf maandag 1 februari 2010 kunnen de reizigers van De Lijn hun rit op bus of tram betalen met een eenvoudig sms-berichtje. Hiermee krijgt het systeem van sms-parkeren een vervolg. De Lijn maakt vanaf nu het betalen per sms op alle autobussen en trams in Vlaanderen mogelijk. Het systeem heeft ondertussen reeds twee jaar proefgedraaid in Antwerpen en Gent en uit deze proeven is gebleken dat ondertussen alle kinderziekten de wereld zijn uitgeholpen en dat het systeem veralgemeend kan worden. In die proefperiode werden (voor beide steden samen) zowat 600.000 betalingen per sms geregistreerd. Niet alleen comfortabel voor de passagier maar ook tijdwinst voor de vervoersmaatschappij, want zo verliest de chauffeur geen tijd met het verkopen van vervoersbewijzen.

Wie per sms betaalt geniet bovendien van een voordeeltarief, hetzelfde tarief dat van toepassing is bij de voorverkoop van kaarten, nl. 1,30 euro voor een rit van één uur met onbeperkte mogelijkheid tot overstappen. Slechts één nadeel: alleen Proximusklanten kunnen betalen per sms. De andere gsm-providers zullen ongetwijfeld snel volgen.

Hoe werkt het systeem van sms-betalen? Het systeem is zeer eenvoudig. Je stuurt een sms met de code DL naar het nummer 4884 voor een ticket van 60 minuten, of een sms met de code DL120 voor een ticket van 120 minuten. Na enkele seconden ontvangt de reiziger een bevestiging per sms. Deze bevestiging geldt per sms geldt als vervoerbewijs. Info: www.delijn.be

Ook dit verandert

Andere veranderingen die met ingang van 1 februari 2010 van toepassing zijn:

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials