Nieuw vanaf april 2014

Wetgeving

Er zijn weer enkele nieuwigheden van toepassing vanaf 1 april 2014. De voornaamste waarmee we zeker rekening moeten houden, vatten we voor u hierna samen.

Minder belasting op laagste lonen

De verhoogde fiscale werkbonus gaat nu van kracht. Werknemers met een laag inkomen en/of die hun vorig werk verloren door een herstructurering, zullen netto meer overhouden zonder dat dit voor de werkgever een extra kost meebrengt. De bedrijfsvoorheffing wordt aangepast. De fiscale werkbonus wordt vanaf 1 april 2014 verhoogd van 8,95 tot 14,40 procent van het bedrag van de sociale werkbonus.

Verhoging vrijstellingsdrempel btw

Het drempelbedrag voor de vrijstelling van de btw wordt verhoogd van 5.500 euro naar 15.000 euro. Ondernemingen die in de loop van 2013 een omzetcijfer gerealiseerd hebben dat niet hoger was dan 15.000 euro (excl. Btw), die alle toepassingsvoorwaarden vervullen en die al vanaf 1 april 2014 de vrijstellingsregeling willen genieten, moeten een verzoek richten aan hun controlekantoor.

Minder btw op elektriciteit

De Belgische gezinnen zullen voortaan 6 procent btw betalen in plaats van 21 procent op hun elektriciteitsfactuur. De federale regering nam deze beslissing om de concurrentie en de werkgelegenheid in ons land aan te moedigen . Het elektriciteitsverbruik vóór die datum blijft onderworpen aan 21 procent btw. Deze btw-verlaging is niet van toepassing op aardgas. De maatregel is in het leven geroepen voor huishoudelijke afnemers, consumenten die een residentieel contract hebben afgesloten met hun elektriciteitsleverancier. Professionele contracten blijven onderhevig aan 21 procent btw.

De toepassing gebeurt automatisch, niemand (behalve de elektriciteitsleverancier) moet hiervoor een inspanning doen. Op de voorschotfacturen voor april zal wel een hoog btw-percentage worden aangerekend. De teveel betaalde btw zal dan worden gecorrigeerd via de eindfactuur.

Elektronische registratie verplicht

De overheid voert vanaf nu elektronische registratie is van aanwezigen op bouwplaatsen met een waarde van 800.000 euro of meer. Om de bouwbedrijven hierrond te informeren heeft het RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid) een informatiecampagne gevoerd. Er is een overgangsperiode voorzien tot en met oktober 2014. Het RSZ heeft hierover een folder beschikbaar.

Lagere milieubijdrage voor batterijen

Voortaan moeten consumenten een lagere milieubijdrage betalen bij de aankoop van batterijen en accu’s. De bijdrage per batterij wordt voortaan 0,075 euro (+ btw). Bedrijven betalen deze bijdrage aan Bebat.

Recht op ontslagmotivering

Wie ontslagen wordt heeft voortaan het recht om een papieren ontslagmotivering te vragen. Als de arbeidsrechtbank oordeelt dat het om een onredelijk ontslag gaat, kan de ontslagen werknemer een schadevergoeding krijgen.

Nieuw decreet kinderopvang

Vanaf nu moet elke opvang een vergunning hebben van Kind en Gezin. Daarnaast komt er een geleidelijke gelijkschakeling tussen de verschillende soorten opvangvoorzieningen. Kinderdagverblijven waar minstens 9 kinderen tegelijk aanwezig zijn, hebben een vergunning nodig.

Activeringsaanpak tot 60 jaar

De activeringsaanpak voor nieuwe werkzoekenden is nu opgetrokken tot 60 jaar door de Vlaamse regering. De VDAB moet dit proces begeleiden.

Asbestslachtofferhulp

Voortaan is een wet van toepassing die omgevingsslachtoffers van asbest het recht geeft op een terugbetaling van hun gezondheidszorgen. Zij kunnen ook beroep doen op de hulp van een persoon.

Elektronische leurkaart verplicht

Voortaan wordt vergunning voor ambulante activiteiten (markten, beurzen, kermissen) uitgereikt op een elektronische leurkaart. Handelaars kregen een jaar de tijd om zich aan te passen voor een bedrag van 13 euro.

Hervorming gerechtelijk landschap

De gerechtelijke arrondissementen worden beperkt van 27 naar 12. De nieuwe arrondissementen vallen grotendeels samen met de provinciegrenzen. Daarnaast komt er een tweetalig arrondissementen in Brussel en een Duitstalig in Eupen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials