Leaderboard BB.gif

Nieuw vanaf 1 september 2014

Marketing & Sales

In afwachting dat de maatregelen van de nieuwe Vlaamse regering bekendgemaakt zijn en (vooral), in afwachting van de installatie van de nieuwe federale regering, zijn er met ingang van 1 september 2014 toch ook nog enkele nieuwe regels in voege getreden. Een samenvatting.

Geld

Door de aanhoudende daling van de marktrentes zien enkele banken en verzekeraars zich verplicht de gewaarborgde rente op hun Tak 21-producten te verlagen. Bij sommigen (AG Insurance) daalt de rente van 1,25% tot 1%. KBC geeft met ingang van 1 september nog 2% intrest in plaats van 2,25%.

ING verlaagt de intrest op 10 september op spaarverzekeringen van 1,85% naar 1,60%.

Op 23 september wordt in het hele euromuntgebied een nieuw biljet van 10 euro in omloop gebracht dat beter bestand zou zijn tegen vervalsingen. In het hologram en het watermerk is nu een portret van Europa (een figuur uit de Griekse mythologie) verwerkt.

Tewerkstelling

Bedrijven moeten vanaf 1 september preventieve maatregelen nemen om alle psychologische risico’s op het werk te verminderen. Het gaat niet alleen om geweld, pestgedrag e.a. reeds eerder aangepakte problemen, maar ook om stress en burn-outs te voorkomen. Werkgevers hebben tot 28 februari 2015 de tijd om hun arbeidsreglement aan te passen. Zij moeten een interne procedure ontwikkelen voor werknemers die menen het slachtoffer te zijn. Er moet een mogelijkheid gecreëerd worden om een formele interventie aan te vragen bij de preventieadviseur.

Schoonmaak

Een Europese richtlijn verbiedt voortaan stofzuigers met een vermoigen van meer dan 1.600 watt. Het is een eerste stap want binnen drie jaar (tegen 2017) moet deze limiet op 900 watt gebracht worden. Europa verplicht de lidstaten ook een nieuw energielabel voor stofzuigers in te voeren waarop de score van het toestel wordt vermeld van A tot G.

Gezondheid

Motilium zetpillen 60 mg en Touristil-tabletten worden uit de handel genomen in België als een gevolg van een beslissing van de Europese Commissie, die bezorgd is voor mogelijke bijwerkingen van deze medicatie.

Internetadressen

Vanaf 1 september kunnen domeinnamen zoals “.vlaanderen” of “.brussels” aangevraagd worden. Ook voor andere steden zou het weldra mogelijk zijn om een eigen domeinnaam beschikbaar te stellen.

Rechtspraak

Vanaf 1 september worden familiale geschillen weggenomen bij de vrederechter. Ze verhuizen naar de nieuwe familierechtbanken, die speciaal worden opgericht voor betwistingen rond bijvoorbeeld echtscheidingen en onderhoudsgeld.

De rol van de vrederechter wordt nochtans uitgebreid. Vanaf 1 september worden betwistingen waarbij een particulier betrokken is opgetrokken topt 2.500 euro (tegenover 1.860 euro voorheen).

Huisdieren

Wie een kat wil weggeven of verkopen moet voortaan zorgen dat het dier gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd wordt. Deze maatregel heeft als doel het aantal zwerfkatten te verminderen.

Groepsvorderingen

Consumentenorganisaties kunnen voortaan een groepsvordering aanspannen tegen een onderneming als ze van mening zijn benadeeld te zijn. Bedoeling van deze wetsinvoering is de door een onderneming veroorzaakte schade – die een groep consumenten zouden geleden hebben – te herstellen. De wet geldt enkel wanneer de bewuste onderneming een contractuele inbreuk heeft gepleegd of als een in de wet opgenomen Belgische of Europese wet wordt overtreden.

Rectangle banner.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials