Nieuw vanaf 1 april 2013

Wetgeving

Er veranderen enkele regels vanaf 1 april 2013 zonder dat het een 1-aprilgrap is. De voornaamste vernieuwingen zetten we voor u even op een rij. De voornaamste nieuwigheid is dat medicijnen goedkoper en identiteitskaarten duurder worden.

Medicijnen

Een groot deel van de geneesmiddelen worden goedkoper bij de apotheker. De regering heeft de prijs van zowat 2.500 medicijnen verlaagd in prijs. De verschillen kunnen zeer groot zijn. Er wordt gesproken van een vermindering van 50 tot 70 procent.

Identiteitskaarten

De elektronische identiteitskaart of de vreemdelingenkaart kost voortaan minimum 15 euro (tegen 12 euro voordien). Wanneer het om een spoedprocedure gaat kan de kostprijs oplopen tot 116 tot 180 euro.

De kinder-identiteitskaart kost voortaan 6 euro (in plaats van 3 euro) en bij een spoedprocedure wordt de prijs 109 tot 173 euro, afhankelijk of het op een spoedprocedure of een extreme spoedprocedure gaat.

Gezinspensioen zelfstandigen

Het minimum gezinspensioen van zelfstandigen wordt vanaf 1 april 2013 gelijkgeschakeld met dit van werknemers. Het gezinspensioen van een zelfstandige met een volledige loopbaan wordt nu 1.386,40 euro per maand, net zoals het minimum gezinspensioen van een werknemer.

Voor alleenstaande zelfstandigen verandert er (voorlopig) niets.

Elektronische leurkaart

Ambulante handelaars zoals huis-aan-huisverkopers en marktkramers kunnen hun oude leurkaarten omruilen tegen een beveiligde elektronische leurkaart. Hiermee wil de overheid een einde maken aan het misbruik van vergunningen en de oneerlijke concurrentie die hierdoor kan ontstaan.

Crelan

Met ingang van 1 april 2013 smelten Landbouwkrediet en Centea samen tot Crelan. Ook de verzekeringstak van Landbouwkrediet (Landbouwkrediet Verzekeringen) verandert van naam en wordt Crelan Insurance, als een volle dochter van Crelan.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials