leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Meer starters actief

Start-ups

Ook tijdens de eerste helft van dit jaar zit het aantal startende ondernemingen duidelijk in de lift in ons land.

Positief

In totaal was er tijdens de eerste zes maanden van dit jaar sprake van 52.180 bedrijfscreaties, zo blijkt uit cijfers van handelsinformatiekantoor Trends Business Information. Dat zijn er 2 procent meer dan tijdens de eerste helft van 2016, maar volgens een prognose van Trends Business Information komen er nog 2500 starters bij voor de eerste jaarhelft, wat een stijging met maar liefst 7 procent zou betekenen.

Opvallend: 3,6 procent van de ondernemingen die tijdens de eerste zes maanden van 2017 werden opgericht gaf er inmiddels al de brui aan. De belangrijkste oorzaken hiervoor: een compleet gebrek aan voorbereiding en te weinig parate ondernemerskennis.

De starters komen voor 58% uit Vlaanderen, 14% uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 28% uit Wallonië.

Negatief

Van de 52.180 opgestarte ondernemingen verdwenen er ondertussen wel al 3,6 procent (goed voor 1871 bedrijven) van het toneel.

Zo’n schifting is op zich niet abnormaal, maar vooral te wijten aan slechte voorbereiding en een gebrek aan essentiële ondernemersvaardigheden en -kennis. Wie zonder grondige marktstudie en zonder een doorgedreven business en financieel plan een bedrijf opstart, wordt uiteindelijk een vogel voor de kat. 35,2 procent van alle starters die vijf jaar geleden tijdens het eerste semester van start gingen, is vandaag niet langer actief. Binnen de eerste vijf jaar overleeft met andere woorden 1/3de van alle starters niet.

Het is zeer de vraag of de afschaffing (vanaf 2019) in Vlaanderen van het Attest Bedrijfsbeheer wel een verstandig besluit is.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • RH-Office bv

  • Starship 44

Bekijk de socials