Let op: nieuwe handelspraktijkenwet nu van toepassing

Wetgeving

Op 12 mei 2010 is de nieuwe wet op de handelspraktijken in werking getreden. De details verschenen reeds op 12 a^ril 2010 in het Belgisch Staatsblad. Het gaat over de nieuwe regeling omtrent marktpraktijken en consumentenbescherming, die de handelspraktijkenwet van 14 juli 1991 vervangt. Wat is er nieuw? We lichten de belangrijkste wijzigingen even toe. Net zoals vroeger is de nieuwe wet niet van toepassing op de beoefenaars van een vrij beroep, de tandartsen en de kinesisten.

Verplichting

Voortaan volstaat het dat de wettelijk verplichte vermeldingen op etiketten, de gebruiksaanwijzingen en de garantiebewijzen opgesteld zijn in een voor de gemiddelde consument begrijpelijke taal. Er dient rekening gehouden te worden met het taalgebied waar de goederen of diensten aan de consument worden aangeboden. In Vlaanderen dienen de verplichte vermeldingen dus in het Nederlands vermeld te worden.

Prijsverminderingen

Om een prijsvermindering aan te kondigen is het voldoende dat de verminderde prijs lager is dan de laagste prijs, die werd toegepast in de mand vóór de eerste dag waarvoor de verminderde prijs wordt aangekondigd. Je hoeft niet langer een maand te wachten vooraleer een nieuwe prijsverlaging aangekondigd mag/kan worden. De nieuwe regel geldt bij elke nieuwe prijsverlaging.

Solden voor alle producten

Vroeger mochten alleen producten die seizoengebonden waren voordeliger verkocht worden tijdens de soldenperiode. Voortaan komen alle producten in aanmerking om als solden verkocht te worden.

Solden en sperperiode

De soldenperioden gaan voortaan van 3 tot 31 januari en van 1 tot 31 juli. Wanneer 3 januari of 1 juli op een zondag valt, begint de soldenperiode een dag eerder.

De sperperiode voor de zomersolden loopt nu van 6 juni tot en met 30 juni en van 6 december tot en met 2 januari.

De sperperiode geldt voortaan enkel nog voor de sector van de kleding, schoenen en andere lederwaren. Het is niet langer verboden om tijdens de sperperiode reclame te maken voor koopjes.

Verkoop op afstand

Het verbod om bij een verkoop op afstand betaling te vragen, vóór de afloop van de bedenktijd, wordt afgeschaft. De bedenktermijn – binnen dewelke de consument kan terugkomen op zijn beslissing – bedraagt nu 14 kalenderdagen.

Koppelverkoop

Koppelverkoop wordt toegelaten, d.w.z. dat een gezamenlijk aanbod aan consumenten mag gedaan worden. Koppelverkoop is niet toegelaten wanneer het om oneerlijke handelspraktijken gaat.

Geen verkoop met verlies

Niemand mag verkopen met verlies in een handelsomgeving. Verkopen met verlies wil zeggen dat je een produt niet goedkoper mag verkopen dan de inkoopprijs. Het verbod om te verkopen met verlies is alleen van toepassing op producten die aangekocht worden en is niet van toepassing op diensten.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials