Leaderboard BB.gif

Leonardo da Vinci uitgeroepen tot belangrijkste Europese kunstenaar

Marketing & Sales

Meer dan 22.000 mensen hebben online hun stem uitgebracht: Leonardo da Vinci is de belangrijkste Europese kunstenaar, de meest aangrijpende persoon in de Europese literatuur is Don Quichote en de belangrijkste bijdrage van Europa aan de wereldcultuur is de democratie. Dat zijn de resultaten van de „Europa-Lijst“, een enquête die het Goethe-Institut in 24 talen en in 30 landen in en om Europa heeft gehouden.

In de komende weken zullen kunstenaars en intellectuelen zoals Umberto Eco, David Van Reybrouck, Terezia Mora en Slavoj Žižek hun commentaar geven op de resultaten en hun eigen Europese cultuurcanon bekendmaken.

Meer dan 22.000 mensen hebben online hun stem uitgebracht: Leonardo da Vinci is de belangrijkste Europese kunstenaar, de meest aangrijpende persoon in de Europese literatuur is Don Quichot en de belangrijkste bijdrage van Europa aan de wereldcultuur is de democratie. Dat zijn de resultaten van de „Europa-Lijst“, een enquête die het Goethe-Institut in 24 talen en in 30 landen in en om Europa heeft gehouden. In de komende weken zullen kunstenaars en intellectuelen zoals Umberto Eco, Terezia Mora en Slavoj Žižek hun commentaar geven op de resultaten en hun eigen Europese cultuurcanon bekendmaken.

Wat bindt ons als Europeanen?

Ondanks de financiële crisis en de discussie over een reddingsplan voor de euro antwoorden de enquêtedeelnemers op de vraag „Wat betekent Europa voor u persoonlijk?“ allereerst cultuur, maar ook gemeenschap en vrijheid van reizen werden door veel deelnemers genoemd. De belangrijkste bijdrage van Europa aan de wereldcultuur is de democratie, net vóór klassieke muziek en de boekdrukkunst. De Fransen kozen op deze vraag als antwoord vooral de Verklaring van de rechten van de mens, terwijl de Italianen kozen voor de kunst.

Op de vraag naar het belangrijkste bouwwerk van Europa antwoordden de deelnemers heel verschillend, afhankelijk van hun nationaliteit: in het eindresultaat staat de Eiffeltoren weliswaar bovenaan (25%), maar voor de meerderheid van de Grieken is de Akropolis het belangrijkst. De Italianen vinden het Colosseum het belangrijkst, de Fransen echter de Brandenburger Tor. Nog veel moeilijker is een Europese filmcanon vast te stellen. De drie beste Europese films zijn voor de deelnemers aan de enquête La vita è bella (Het leven is mooi) van Roberto Benigni (8%), Das Leben der Anderen van Florian Henckel von Donnersmarck (6%) en Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain van Jean-Pierre Jeunet (5%).

Meest aangrijpende romanfiguur

Op de vraag naar de meest aangrijpende literaire figuur staat Cervantes‘ antiheld Don Quichot met 8% van de antwoorden op de eerste plaats. In de Baltische staten is er een voorliefde voor helden uit de kindertijd: de Esten noemden het vaakst Pippi Langkous en de Letten Winnie de Poeh. Als belangrijkste Europese kunstenaar kwam Leonardo da Vinci (25%) uit de bus en Picasso als tweede (11%). Ook de Spanjaarden verkozen de Italiaan da Vinci als eerste. Als belangrijkste Nederlandse kunstenaar ziet men in Europa van Gogh, de Nederlanders zelf kozen Rembrandt.

De eerste plaatsen in de ranglijst van de belangrijkste Europese politici worden ingenomen door Angela Merkel met 18% en Winston Churchill met 14%. In de uitslag, uitgesplitst naar nationaliteit, staat Merkel aan de top naar het oordeel van de deelnemers uit de Oost-Europese landen, met uitzondering van Tsjechië en Hongarije; ook de deelnemers uit de Europese buurlanden kozen haar als eerste. Naar het oordeel van de Duitsers ligt Merkel (15%) net voor Willy Brandt (14%). Churchill daarentegen staat op de eerste plaats naar het oordeel van de overige Europese landen – met twee uitzonderingen: de Fransen noemden het meest de Gaulle (20%), de Turken Atatürk (10%).

Op de vraag naar de grootste sporters van Europa noemde 72% van de deelnemende Serviërs de tennisser Novak Đoković, de nummer één van de wereld. Daarmee staat hij op één met 10%, voor Michael Schumacher (7%) en Roger Federer (6%). Voor de Duitsers is Steffi Graf de belangrijkste sporter, op korte afstand gevolgd door Schumacher en Beckenbauer.

Italiaanse keuken geniet de voorkeur

Het beste eten vind je volgens de mening van de geënquêteerden in Italië. De deelnemers uit enkele landen vinden hun eigen keuken echter beter – de meerderheid van de Portugezen, Spanjaarden, Fransen en Grieken eet liever „thuis“. De Belgische keuken haalt de tiende plaats.

En hoe belangrijk is Europa voor ieder persoonlijk? Voor de deelnemers kennelijk heel belangrijk, want op de vraag „In hoeverre beschouwt u zichzelf als Europeaan?“ antwoordt de meerderheid met „helemaal een Europeaan“ (43%) of „eigenlijk wel“ (37%). De meest overtuigde „helemaal een Europeaan“ onder de deelnemers zijn de Fransen met 74%. Ook de meerderheid van bijvoorbeeld de deelnemende Portugezen, Denen, Nederlanders, Hongaren en iets meer dan de helft van de Duitsers voelt zich „helemaal een Europeaan“.

De meerderheid van de deelnemers schat de toekomst van Europa in als „goed“ of „heel goed“. Het meest optimistisch zijn de Litouwers, de Bulgaren en de Serviërs. Ook de meerderheid van de Duitsers is positief gestemd over de toekomst van Europa (51% „goed“, 8% „heel goed“). Het is waarschijnlijk niet verrassend dat de deelnemers uit landen die sterk getroffen zijn door de crisis, dit anders zien: zo beantwoordde de meerderheid van de Spanjaarden deze vraag met „het gaat“ of zelfs „slecht“ (54% resp. 19%), evenals de meerderheid van de Portugezen, de Grieken en de Italianen. Het minst optimistisch zijn de Hongaren (48% „het gaat“, 27% „slecht“). Ook de Fransen, de Nederlanders en de Belgen zijn sceptisch.

Wie deed mee aan de enquête?

De meeste van de 22.235 antwoorden kwamen uit Duitsland (15,2%), Servië (9,0%), Italië (8,6%), Frankrijk (7,7%), Hongarije (6,6%) en Polen (5,7%). Met 2,4% van de antwoorden bereikt België de top tien. De meerderheid van de deelnemers (51,5%) is tussen de 20 en de 40 jaar. Bijna 26% van de deelnemers beantwoordde de enquête in het Duits.

Het doel van dit initiatief was de discussie over een Europese identiteit nieuw leven in te blazen. De resultaten van de online enquête, waaraan gedurende acht weken 22.235 mensen in en om Europa hebben deelgenomen, worden door prominente Europese persoonlijkheden becommentarieerd in de krant DIE WELT en op Deutschlandradio Kultur, in de vorm van radio-uitzendingen, interviews en essays: Umberto Eco, Terezia Mora, Slavoj Zizek, Petros Markaris, Martje Wortel en vele anderen. Een commentaar van David Van Reybrouck zal in MO* verschijnen. De Europa-Lijst is een vervolg op de „Duitsland-Lijst“ van 2011, waaraan meer dan 13.000 mensen uit 18 landen in Europa hebben deelgenomen.

De „Europa-Lijst“ is een project van het Goethe-Institut. Mediapartners zijn DIE WELT,  Deutschlandradio Kultur en, voor België, MO*.

Meer informatie:

www.goethe.de/europaliste

www.dradio.de/dkultur

www.welt.de

www.mo.be

Rectangle banner.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials