Kmo’s genieten rechtstreeks en onrechtstreeks van notionele intrest

Finance

Er gaan stemmen op om de notionele intrest te laten verdwijnen voor bedrijven, dus ook voor kmo’s. Elke accountant zal kunnen bevestigen dat dit voor de kmo-wereld geen aan te bevelen maatregel is. Ook Unizo ziet dit voorstel niet zitten.

Zou de notionele intrest verdwijnen, dan zouden ook zeer veel kmo’s daar het slachtoffer van zijn, stelde Unizo onlangs op de hoorzitting in de Kamercommissie Financiën. De maatregel is immers absoluut noodzakelijk om het eigen vermogen van kmo’s te versterken.

Bovendien zijn heel wat kmo’s afhankelijk van multinationals die hier komen of blijven wegens de notionele intrest. Unizo steunt tenvolle de strenge aanpak van misbruiken maar roept alle politieke partijen op de maatregel op zich te steunen. De organisatie verzet zich ook tegen de koppeling ervan aan loonbehoud of investeringen. Duurzame jobs zijn een gevolg van rendabele ondernemingen, geen voorwaarde.

De notionele intrestaftrek heeft een driedubbel belang voor de kmo, stelde Unizo al meermaals.

1.    Lagere belastingdruk  voor kmo’s


België moet enkel Malta laten voorgaan in de rangorde volgens hoogte van tarief in de vennootschapsbelasting. Ons nominaal tarief ligt gemiddeld 17,32% hoger dan het tarief van onze buurlanden. Ten opzichte van Nederland is er een kloof van maar liefst 33,29 %. Elke maatregel die de belastingdruk van onze bedrijven naar beenden haalt, is dus meer dan welkom.

2. Versterking eigen vermogen voor kmo’s



De notionele interestaftrek is een absoluut noodzakelijke stimulans voor het versterken van het eigen vermogen bij kleinere bedrijven. Ondernemingen met een sterk eigen vermogen zijn beter bestand tegen een faillissement. De huidige crisis toont dit duidelijk aan.

3. Veel kmo’s hangen af van multinationals


De notionele interest is in de eerste plaats ingevoerd om het gunstig belastingregime van de coördinatiecentra, verboden door Europa, te vervangen om ze in ons land te houden. Daarnaast moest de maatregel buitenlandse investeringen aantrekken. De voortdurende discussies en onzekerheden over de notionele interestaftrek schrikken investeerders echter af in plaats van ze aan te trekken. Dat heeft ook nefaste gevolgen voor kmo’s. Heel wat kmo’s en hun werknemers zijn, rechtstreeks of onrechtstreeks, afhankelijk van die multinationals of buitenlandse investeerders.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials