leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Kantoren anno 2009

Bedrijfsbeheer

“Dat 2009 een moeilijk jaar zou worden, kondigde zich reeds aan eind 2008. Alle spelers op de vastgoedmarkt kregen te maken met een inkrimpende markt. Antwerpen deed het relatief beter dan Brussel, zeker wanneer men een vergelijking maakt met de markt in de Brusselse periferie. Immobiliën Hugo Ceusters (IHC) bemiddelde in de loop van 2009 bij transacties op de kantoormarkt in België voor ongeveer 18.000 m², huurheronderhandelingen inbegrepen. Daarmee wordt het peil van 2007 gehaald.”

Dit lezen we in het jaarverslag van Immobiliën Hugo Ceusters, die al jaren een toonaangevende rol speelt in het vastgoedbeheer van ons land. In 2009 bijvoorbeeld was het bedrijf betrokken bij transacties zoals Euphony (3250 m²), Lego Benelux (1469 m²), CAW de Terp (1800 m²) en DP World (1069 m²).

Antwerpse kantoormarkt

De totale oppervlakte kantoorruimte op de Antwerpse markt bedraagt circa 1,9 miljoen  m². Met een  leegstand van zowat 180.000 m²  komt het leegstandspercentage op circa 9% en dit was in 2008 nog 7 à 8%.  Deze negatieve groei heeft te maken met de komst van meerdere nieuwe projecten op de markt. Zo zijn er City Link (27.000 m²) nabij het station van Berchem, Avenue Building (9.500 m²) aan het Eilandje en de Klipper Building (5.000 m²) aan het station van Antwerpen Luchtbal.

Ook de Franklin Building, precies tegenover het station van Berchem, is na een volledige renovatie opnieuw op de markt gekomen. Het gaat hier om een renovatieproject van zo’n 10.000 m2.

Een ander renovatieproject is het voormalige kantoorgebouw van Alcatel-Bell op het Zuid in Antwerpen. In dit gebouw worden diensten van de Stad Antwerpen samengebracht. In het najaar van 2009 vond de verhuis plaats.

Park Spoor Noord


Nog een belangrijk nieuw kantoorgebouw is het project Noordster aan het Park Spoor Noord. Dit gebouw van de projectontwikkelaar Kairos werd voorverhuurd aan de Regie der Gebouwen voor de diensten van de Douane en Accijnzen. Het gebouw met een oppervlakte van circa 15.000 m² werd begon 2009 verkocht aan Nateus. De oplevering van dit project is voorzien voor 2010.

Kan men spreken van ongeveer 80.000 m² nieuwbouwprojecten, dan is ongeveer de helft daarvan op speculatieve basis opgetrokken. Uiteraard kan men zich de vraag stellen waarom nog zoveel vierkante meter op de markt komt wanneer de economische situatie alles behalve rooskleurig is. De beslissingen voor deze gebouwen werd wel jaren voor de crisis genomen natuurlijk.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials