leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Het vrije beroep zal er binnen tien jaar heel anders uitzien

Bedrijfsbeheer

“Het vrije beroep zal er binnen tien jaar heel anders uitzien. Europa heeft steeds meer impact waarbij de deregulering en ‘vermarkting’ van het beroep binnensijpelt. Mensen die een vrij beroep uitoefenen, zijn geen handelaars, maar wel degelijk ondernemers. Een soms gewaagde evenwichtsoefening waar wij graag aan meewerken.” Woorden van Jan Sap, secretaris-generaal van de Federatie voor Vrije en Intellectuele beroepen (FVIB).

Jan Sap: “Vaak wordt vergeten dat de vrije beroepers ook stevige werkgevers zijn. Uit een studie op basis van cijfers van het RSVZ en het RSZ stellen we vast dat de vrije beroepen in België samen 252.135 mensen tewerk stellen, of liefst 77.371 mensen meer in vergelijking met tien jaar geleden. Dat is een stijging van 44,3%, een spectaculair cijfer. Het totaal aantal vrije beroepers zijn er 241.195, wat betekent dat samen zo’n half miljoen mensen hun brood verdienen in de sector.”

Het specifieke aan een vrij beroep is dat de beoefenaars ervan volgens een deontologie werken, meestal in groot vertrouwen met hun cliënten en patiënten en vaak op cruciale momenten in iemands privé-, of beroepsleven.

Jan Sap: “Maar laat het duidelijk zijn dat mensen die een vrij beroep uitoefenen wel degelijk ondernemers zijn, die een economische activiteit beoefenen en winstoptimalisatie nastreven, wat ook nodig is. Een trend die zich daarbij voordoet, is dat beoefenaars van vrije beroepen meer en meer in groep gaan samenwerken. Enerzijds komt het samenwerken ten goede van het privé-leven van de vrije beroeper, anderzijds zijn vrije beroepen vaak vrij technisch en gespecialiseerd en is het voor één beroepsbeoefenaar onmogelijk om van alles even goed op de hoogte te zijn.”

De FVIB staat de vrije beroeper in dit verband zoveel mogelijk bij. Er komen immers heel wat fiscale, financiële en juridisch-technische aspecten kijken bij zo’n samenwerking.

Nieuw HRM-project

De FVIB heeft vastgesteld dat er ook een grote nood is aan de ondersteuning van de vrije beroepen op het gebied van human resources. In opdracht van de FVIB heeft de Arteveldehogeschool een enquête uitgevoerd bij zo’n 750 vrije beroepsbeoefenaars.

Jan Sap: “Uit deze rondvraag is gebleken dat 62,1% moeilijkheden ondervinden met de instroom en de uitstroom van medewerkers. Ook op het gebied van de verloning en de coaching en motivering van de werknemers kunnen de vrije beroepers ondersteuning gebruiken.” Met steun van het Europees Sociaal Fonds en de Vlaamse overheid is de FVIB zopas met een HRM-project gestart. Het project loopt over drie jaar. De bedoeling is om praktische instrumenten te ontwikkelen die inspelen op zeer specifieke HRM-vraagstukken van de sector zoals rekrutering en selectie, competentiemanagement, organisatieafspraken,…

Marketing voor het vrije beroep

Nog in het kader van de versterking van de ondernemerscapaciteiten van vrije beroepers werkt de FVIB momenteel aan een boek dat de titel ‘Marketing voor het vrije beroep’ zal meekrijgen en in het najaar op de markt komt.

Jan Sap: “Het boek zal antwoorden geven op vragen als” “Hoe moet ik me positioneren op de markt”, dit gekoppeld aan de geldende deontologie, die voor elke beroepsgroep anders is en ook verduidelijken wat kan en niet kan op het vlak van  marketing en werving,… Europa heeft steeds meer impact op het vrije beroep. Zo velde Europa onlangs een arrest dat zegt dat Franse boekhouders-experten actief cliënten mogen werven, hiermee de plaatselijke deontologie naast zich neerleggend. Het voorbije werkjaar sloot de FVIB samenwerkingsovereenkomsten met de Nederlandse en Duitse zusterorganisaties. Zo kunnen we onze belangen in een sterker worden Europa nog beter verdedigen.”

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials