leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

God weet alles maar sommige mensen weten alles beter …

Bedrijfsbeheer

Het bericht hieronder was één van de vele persberichten die we die dag ontvingen. Bij nader toezien was het toch een persbericht met een vreemde achtergrond. Laten we eerst samen het bericht even doornemen.

SieCom neemt Panasonic klanten failliete Sencit Enterprise over
 
De Panasonic klanten van Sencit Enterprise Belgium, het vroegere CSS Telecom–QCOM, gaan naar SieCom over. Het gaat onder andere over Idé Belgium (26 GiFi-winkels in Vlaanderen), County House Hotel Brussel en Parkhotel Brugge. Met deze overname versterkt SieCom opnieuw haar marktaandeel in Panasonic oplossingen.
 
Gie Laurijssen, Managing Partner van SieCom over de overname: “Dankzij onze uitgebreide marktkennis en ervaring kunnen wij de overgenomen klanten bedrijfszekerheid en continuïteit van hun onderneming garanderen. Bovendien is dit een extra kans voor SieCom om onze specialiteit inzake Unified Communications–oplossingen breder in de markt te plaatsen. Zo groeien ook wij als Panasonic Partner verder.”
 
Ondanks de crisis zette SieCom de afgelopen jaren sterke groeicijfers neer. In 2007 nam het bedrijf nog 400 Panasonic klanten over van United Telecom.  In mei verhuist de telecomintegrator naar een groter bedrijfspand in Aartselaar om een team van 60 enthousiaste en gekwalificeerde medewerkers onder te brengen. 

Tot daar het officieel persbericht.

Loontje komt om zijn boontje

Wat Managing Partner Gie Laurijssen er niet bij vertelt is het achtergrondverhaal. In 2004 trokken zes verkopers van SieCom naar de raad van bestuur met de mededeling: “ofwel gaat onze baas eruit ofwel zijn wij weg”. De raad van bestuur bleef het vertrouwen in “de baas” (Gie Laurijssen) behouden en werd geconfronteerd met het vertrek in groep van zes personeelsleden uit de verkoopploeg.

In de sector van Verkoop is het niet ongebruikelijk dat klanten zich persoonlijk gaan hechten aan een verkoper. Als er geen specifieke concurrentieclausule in de arbeidsovereenkomst staat (die de werknemer verbiedt na vertrek een concurrerende activiteit te ontwikkelen met de klanten van de firma die hij zopas verlaten heeft), is het bijna vanzelfsprekend dat een verkoper die het bedrijf verlaat een deel van zijn klanten meeneemt. In dit geval waren het zes verkopers die met hun portefeuille vertrokken.

De zes rebellen begonnen een eigen firma als concurrent van hun voormalige werkgever SieCom, die het plots moeilijk kreeg om de verworven positie in het bedrijfsleven te behouden als telecomintegrator.

Zes jaar later gaat de firma van de rebellen failliet (Sencit Enterprise) en is het dezelfde Gie Laurijssen van SieCom die uit de faling de telecomklanten van de curator overneemt.  Het lijkt wel het verhaal van Loontje dat om zijn boontje komt. Het voorval doet mij zo een beetje denken aan het verhaal van de werknemers die alleen de uitgaande facturen van hun baas zien en natuurlijk van mening zijn dat hun baas ongelooflijk veel geld verdient. Het doet mij ook denken aan het verhaal van dagblad Het Volk, jarenlang de Oost-Vlaamse evenknie van Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De Christelijke Vakbond van Het Volk nam het beleid over met de mededeling “wij zullen eens laten zien hoe een krantenbedrijf moet geleid worden” en zes maanden later was het bedrijf failliet. Nochtans, zij (de vakbond) wist het allemaal zoveel beter, zij ging eens tonen wat je met een commercieel en tegelijk sociaal beleid kon doen. Ondertussen is niet alleen het bedrijf maar ook de naam verdwenen.

De voldoening bij Gie Laurijssen moet groot zijn. Zijn SieCom maakt ondertussen deel uit van een groep van 400 medewerkers die 14.000 klanten bedienen, waaronder Club Brugge, Rosy Blue, Ikea, Jules Destrooper en BMW Jorssen. De groep kent een jaarlijkse groei van 25%. De omzet bedraagt 70 miljoen euro en het operationeel resultaat 5 miljoen euro. Tijdens de jongste editie van De Nacht van de KMO was SieCom één van de genomineerden voor de trofee “Meest belovend bedrijf van het jaar”.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials