leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Energiewetgeving wordt nog onvoldoende nageleefd

Bedrijfsbeheer

Een strengere energiewetgeving mag dan wel nuttig of noodzakelijk zijn voor de toekomst van onze planeet, maar volgens de recentste bevindingen houden de Vlamingen maar met mondjesmaat rekening met deze vorm van sociaal bewustzijn.

De Vlaamse overheid waakt redelijk streng over de toepassing van de energiewet. Met als gevolg dat het boetes regent. In 2011 werden maar liefst 1.600 boetes uitgedeeld aan overtreders. Het ging voornamelijk om eigenaars van nieuwe woningen die tegen de lamp liepen. Het gaat in casu over de zogenaamde EPB-eisen die door de Vlaamse regering in 2006 vastgelegd werden en die er moeten voor zorgen dat energetische prestaties, thermische isolatie, binnenklimaat en ventilatie verbeterd worden. Het gaat om maatregelen die gelden voor kantoren, sportzalen en scholen en voor iedere burger die grondig verbouwt of nieuwbouw neerzet.

Een en ander kwam aan het licht nadat een parlementaire vraag gesteld werd (door Valerie Taeldeman en Robrecht Bothuyne) aan minister van Wonen, Freya Van den Bossche. Zij onthulde dat in totaal meer dan 1.600 boetes uitgeschreven werden. Om aan dit hoge aantal inbreuken te komen werden 492 plaatsbezoeken afgelegd en werden bijna zevenduizend herinneringsbrieven gestuurd naar eigenaars die in eerste instantie niet in orde waren met de wetgeving.

Uit de vaststellingen blijkt verder nog dat een boete gemiddeld 867 euro bedroeg. De boete kan verzwaard worden wanneer kwaad opzet vastgesteld wordt. Wegens de omvang van het aantal boetes laat alles vermoeden dat de controle gehandhaafd zal blijven en mogelijk nog strenger zal worden. De Vlaamse regering is het wel aan zichzelf verplicht als ze haar eigen slogan waar wil maken (“Iedereen een energiezuinige woning tegen 2020”).

Energiescore verplicht

Vanaf 2012 moet bij elke advertentie voor een huis dat verkocht of verhuurd wordt, de EPC-score worden vermeld. Dat is een verplichting. Op die manier weten kandidaat-kopers en huurders onmiddellijk hoe energiezuinig een woning is en kunnen ze zelf berekenen hoe hoog (of laag) hun energiefactuur zal worden.

 De energiescore gaat van 0 tot 700, van groen naar rood, naargelang de status van energiezuinigheid. Wie een huis koopt of huurt heeft er dus alle belang bij om naar de energiescore te informeren indien dit al niet automatisch geafficheerd wordt. Wie de opgelegde norm niet haalt, krijgt hoe dan ook een boete. Vandaag bedraagt de norm maximaal 70 aar het is de bedoeling dat vanaf 2014 deze norm verlaagd zal worden naar maximaal 60.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials