Een kwart van onze kmo’s wil werknemers laten afvloeien

Wetgeving

Er is sedert de regering Di Rupo nog geen maand voorbij gegaan zonder dat er “opnieuw” bespaard moest worden op dwingend verzoek van Europa, dat duidelijk meer verantwoordelijkheidsgevoel heeft voor ons land dan de verkozenen van onze operette-partijen. Soms (of is dit een understatement?) geven ze iets te nadrukkelijk de indruk mijlen van de werkelijkheid te staan. Wat is dan wel de werkelijkheid?

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen heeft onder haar leden een bevraging gehouden over de aan- en afwervingsintenties van kmo’s. Ik hoop dat alle zes regeringen van dit land de resultaten, samen met u, meelezen, want ze zijn verhelderend voor de toekomst van de werkgelegenheid in dit land. Wat springt onmiddellijk in het oog:

 

Vrees voor het eenheidsstatuut

Het zijn vaststellingen die tot nadenken stemmen. Volgens 4 van de 10 kmo’s waren de ontslagen voornamelijk het gevolg van de crisis en de daaruit voortvloeiende mindere resultaten. Opvallend hierbij is dat 8 procent van de bedrijfsleiders ook “preventieve” ontslagrondes heeft doorgevoerd, uit vrees voor het eenheidsstatuut.

Het Grondwettelijk Hof eist dat het eenheidsstatuut tegen 8 juli 2013 definitief beslist wordt. Het zal niemand verwonderen dat kmo’s vrezen dat het ontslaan van arbeiders dan een flink pak meer zal kosten.

Christine Matheeuws, voorzitter NSZ: “Een harmonisering van het statuut van de arbeiders naar boven is voor ons geen optie. Dat is voor kmo’s gewoonweg niet te betalen. Wij willen benadrukken dat het eenheidsstatuut en de gelijkgeschakelde opzegtermijnen hoofdzakelijk in het teken moeten staan van activering. Wie werkloos wordt, heeft er bovenal baat bij om zo snel mogelijk een nieuwe job te pakken te krijgen.”

Men mag zich de komende dagen nog aan felle reacties, opgeheven vuisten en veel lawaai verwachten van de arbeidersbewegingen en –vakbonden. Helaas zijn zij het niet die voor werkgelegenheid zorgen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials