Diepzeevruchten op en top Belgisch

Facility

De windparken in de Noordzee, die gemiddeld enkele tientallen kilometers uit de kust liggen, produceren niet alleen schone, groene energie. Ze kunnen ook als fundament dienen voor het uitbouwen van kunstmatige riffen en kweekbanken. Die kunnen als obstakels dienen tegen sterke golfslag, zodat de golven niet meer met volle kracht op het strand beuken.

Momenteel is een bedrijvenconsortium al bezig met de uitbouw van kweekbanken voor zeevruchten in de diepzee. Op ongeveer vijftig kilometer van de kust liggen de eerste mosselen al te rijpen om in de loop van dit of volgend jaar geoogst te worden. Als de mosseloogst meevalt, wil het consortium er later ook sint-jakobsschelpen en zelfs oesters gaan kweken. De banken bieden de kust dus niet alleen bescherming, ze geven ook een boost aan de Belgische visserijsector.
Uniek aan het project is dat de mosselen dus niet gekweekt worden in een aparte mosselbank, maar aan lange touwen en kabels die vanaf de windturbines naar de zeebodem lopen. Het grote voordeel van mosselkweek in de diepzee: dankzij de sterke getijdenwerking kunnen de schelpdieren zich tweemaal per dag voeden met algen. Daardoor kan de groeitijd voor een jumbomossel ingekort worden van 18 maanden (voor Zeeuwse mosselen) tot amper één jaar.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials