Furbo-Leaderboard_Updated.gif

De druk op kmo-werkgevers wordt alsmaar groter

HR

Als in september 2011 de Nationale Arbeidsraad zijn akkoord geeft, dan wil minister van Werk, Joëlle Milquet, vanaf 1 januari 2012 het ouderschapsverlof opvoeren van drie naar vier maanden, voor elk van beide ouders. 

De werkgevers zijn niet opgetogen met deze maatregel en verwachten compensaties, bijvoorbeeld door een beperking in te voeren van het tijdskrediet. Het ouderschapsverlof kan voltijds of deeltijds, worden opgenomen tot het kind 12 jaar is.

Het komt bovenop het moederschapverlof (15 weken) en het vaderschapsverlof (10 dagen), die in de periode van de bevalling liggen. In de Kamer heeft Nahima Lanjri ondertussen een voorstel ingediend om het ouderschapsverlof op te trekken naar vijf maanden voor beide partners. Misschien is er nog wel iemand te vinden die zes maanden voorstelt?

Pesten op het werk wordt strenger gestraft

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft een consensus kunnen bekomen in het kader van de wet “Pesten op het werk”. Pesters zullen voortaan zwaardere straffen krijgen en werkgevers moeten gepeste medewerkers begeleiden naar een nieuwe job.

Elk bedrijf moet voortaan een vertrouwenspersoon in dienst hebben bij wie gepeste medewerkers terecht kunnen.

Klachten moeten toekomen bij de preventieadviseur, die de klacht moet onderzoeken en zijn bevindingen binnen de drie maanden aan de werkgever moet meedelen. De sancties werden verzwaard. In het sociaal strafwetboek was de strafmogelijkheid al veezwaard. Nu werden ook de burgerlijke sancties aangepast tot een schadevergoeding van zes maanden loon.

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials