Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Dak van Sportpaleis wordt blauw

HR

Tegen eind augustus, begin september 2010 heeft het Antwerps Sportpaleis een nieuw dak. Grote vernieuwing: het wordt een energiedak in het blauw. De renovatie zal de activiteiten van het Sportpaleis niet hinderen. De geplande werken komen de duurzaamheid van het gebouw ten goede maar ook de energievoorziening, het milieu en de buurt.

Het Sportpaleis is sinds 1933 dankzij zijn enorme dak een opvallende Antwerpse baken en werd dat nog meer na de aanleg van de Ring in 1970. Het vertrouwde uitzicht van het gebouw zal echter grondig veranderen met de uitvoering van de dakrenovatieplannen die werden uitgewerkt door de erfpachthouder (nv Antwerps Sportpaleis) in overleg met de provincie Antwerpen, eigenaar van het gebouw sinds 1997.

Het nieuwe dak is een ontwerp van architectenbureau abv+ architecten, dat ook al tekende voor het Hospitality Center en de Lotto Arena naast het Sportpaleis. De dakwerken worde uitgevoerd door Atab, fabrikant en aannemer van dakwerken. De werken starten op 12 april en zullen vijf maanden in beslag nemen.

Wat gaat er precies gebeuren?

Eerst wordt de bestaande dakbedekking waar nodig hersteld en wordt de dakvloer extra bevestigd aan de onderconstructie met niet minder dan 91.000 speciale en ter plaatse geteste houtbouten. Vervolgens wordt een 13 cm dikke isolatielaag aangebracht die het gebouw zowel thermisch als akoestisch zal isoleren. Zo zal niet alleen op de verwarmingskosten bespaard worden (momenteel is er geen isolatie), maar zal ook het geluid beter onder controle en binnenshuis worden gehouden. Bovenop de isolatie wordt een nieuwe dakhuid aangebracht die het Sportpaleis een totaal andere aanblik zal geven.

Het vertrouwde groene dak wordt geschiedenis. Het dak wordt cyaanblauw met voor 2.000 m2 donkerblauwe zonnepanelen en in het lichtgrijs het logo van de provincie erop. Het logo zal enkel vanuit de lucht gezien kunnen worden.
Ondanks de nieuwe blauwe kleur blijft het dak toch ook nog altijd groen want langs de zuidkant (kant Ring) wordt het namelijk een energiedak dankzij de zonnepanelen de zoals een tapijt afgerold worden op het dak. Deze lichtgewicht zonnepanelen (slechts 3,5 kg/m2) garanderen een hoge energieopbrengst, zelfs bij bewolkt weer en indirect zonlicht. Deze flexibele zonnecelmodules zijn fabrieksmatig geïntegreerd in de dakbedekking. Zo hoeft het dak niet te worden doorboord en blijft de waterdichting van het dak volledig intact. Er wordt een nominaal vermogen van 51.000 Wp geïnstalleerd, wat overeenkomt met een geschatte productie van circa 45.000 kWh/jaar.

Voor de vernieuwing van het dak zal het Sportpaleis een bedrag van 2 miljoen euro uittrekken. Eerder al werd 33 miljoen euro geïnvesteerd in een project om de Sportpaleissite de 21ste eeuw in te loodsen via een opknapbeurt in 1997, nieuwe voorbouw in 1999, de opening van een Hospitality Center in 2005 en de creatie van een baby Sportpaleis (Lotto Arena) in 2007.

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials