leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Brexit wordt dure grap

Bedrijfsbeheer

Als alles volgens plan verloopt zal het vertrek van Groot-Brittannië uit Europa voor alle partijen, inclusief Groot-Brittannië, een serieuze aderlating betekenen.

Het vertrek van Groot-Brittannië uit Europa is een beslissing van een Britse meerderheid en zal dus moeten uitgevoerd worden, welke ook de gevolgen zijn.

Alle betrokken partijen (27 EU-lidstaten en Groot-Brittannië) trachten de op te lopen schade te begroten. Volgens de Europese Commissie zou het wel eens kunnen zorgen voor een gat van 10 miljard euro in de Europese begroting. Dat zal onvermijdelijk tot gevolg hebben dat de 27 EU-lidstaten hun bijdragen aan de EU zullen moeten verhogen. Volgens recente simulaties zou dit betekenen dat vanaf 2021 België een verhoging te wachten staat van 7% of ongeveer 310 miljoen euro.

In Groot-Brittannië zelf zijn ondertussen de meningen ook meer verdeeld dan een jaar geleden. Groot-Brittannië heeft bij de EU nog een schuld openstaan die geraamd wordt op 60 miljard. In een eerste reactie deelde de Britse premier mee dat zij van een dergelijke schuld geen weet had. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft in het Lagerhuis zopas nog luidkeels getoeterd dat de EU naar dat geld zal kunnen fluiten. Er zal dus nog een hartig woordje over-en-weer gepraat worden voor de violen op elkaar afgestemd zijn en een overeenkomst bereikt zal zijn. Het zullen sterke krachten zijn die onbeschadigd uit deze strijd komen.

Een bevriende Amerikaanse relatie stuurde mij een geïllustreerde slogan door die tot nadenken stemt. De stelling luidt (zie afbeelding): ‘Alleen de Britten konden de helft van de wereld koloniseren en dan de EU verlaten omdat ze geen immigranten wil.’

Misschien ietwat kort door de bocht maar toch: stof tot nadenken.

Frank Blatt

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials