Bij cleaning en bedrijfshygiëne speelt service nog altijd de belangrijkste rol

Facility

Hygiëne is zowel op het persoonlijke als op bedrijfsvlak zeer belangrijk, zelfs essentieel. Iedereen is het er mee eens dat werken in een frisse, nette, propere omgeving een stimulerend effect heeft. De lat wordt bijgevolg zeer hoog gelegd voor de gespecialiseerde bedrijven in bedrijfscleaning, schoonmaak. Klanten verwachten dat er zo intensief wordt gepoetst als bij hen thuis, maar ze houden er niet altijd rekening mee wat een werkuur in effectieve werken kost en hoeveel tijd er nodig is om op deze wijze grote gebouwen inzake schoonmaak te onderhouden.

Bedrijven waarin de bedrijfsleiding wel eens gebruik maakt van dienstencheques (in hun privéleven) mopperen wel eens, want dienstencheques geven veelal een verkeerd beeld, wordt ons voortdurend door de gespecialiseerde sector medegedeeld. We vroegen Ingrid Mariën van Care om ons een beter inzicht te geven in cleaning en bedrijfshygiëne.

Wat is er de laatste 10 jaar veranderd in onze maatschappij dat een invloed heeft op de relatie tussen het bedrijfsleven en de schoonmaaksector?

“De komst van nieuwe gesprekspersonen zorgt vaak voor een meerkost. Ik denk dan aan onderzoeksbureaus, facilitaire managers enzomeer. Iedereen wil een deel van de koek krijgen terwijl de budgetten overal ingekrompen worden. Bovendien moeten de gespecialiseerde, professionele bedrijven in onze sector de verschillende meerwaarden beter in de kijker zetten, zodat iedereen nog beter dan vandaag weet waarvoor hij kiest. Schoonmaak is een vak waarin de beleving door de gebruiker een belangrijke rol speelt..”

Hoe kunnen kmo’ s het best samenwerken met de sector van de professionele schoonmaak?

“ Tenzij je werkt met een organisatie die op twee snelheden werkt en die voor de verschillende klantenprofielen een verschillende organisatie hanteert .Schoonmaak laten uitvoeren door een externe partij is waarschijnlijk voor de meeste bedrijven ook nog goedkoper. Binnen bedrijven is er vaak geen rechtstreekse verantwoordelijke voor het eigen schoonmaakpersoneel. Vaak voeren zij de taken volgens hun eigen ritme en naar eigen goeddunken uit. Professionele aansturing en opleiding over nieuwe technieken en producten , ongevallenpreventie e.d. leveren heel wat efficiëntie op. Wat gebeurt er wanneer de poetsvrouw zich plots ziek meldt? Het bedrijf moet dan ijlings op zoek naar een interim-kracht die geen kennis heeft van de opdracht , vaak pas na een paar dagen wordt gevonden en ga zo maar door. Onvoorzien bijkomende kosten die vaak niet eens tot het gewenste resultaat leiden.”

Zijn er tussen de klanten van de panelleden bedrijven waar je ook overdag de bureel mag schoonmaken terwijl er gewerkt wordt? Alleen al op elektriciteitsverbruik moet dat een enorme bezuiniging zijn.

“Dagschoonmaak is in opmars. Er wordt over gepraat, over nagedacht. Het zit er echt wel aan te komen. De levenskwaliteit van onze medewerkers kan hier aanzienlijk door verbeterd worden en bovendien ontstaat er een relatie tussen de schoonmakers en de gebruikers van een pand. Hierdoor wordt de tevredenheid van de gebruikers over de schoonmaakkwaliteit aanzienlijk verhoogd. Er zijn meerdere voordelen. Toonaangevende bedrijven zoals Deloitte opteren reeds jaren voor dagschoonmaak. Vanuit ecologisch standpunt, kan je al noteren dat er heel wat uren energiebesparing kunnen gegenereerd worden. Kantoorgebouwen die baden in het licht na 18.00 of 19.00, doen dit meestal enkel ten behoeve van het schoonmaakpersoneel.. Je mag natuurlijk bedrijfsschoonmaak niet vergelijken met schoonmaak met dienstencheques. Wie in de schoonmaak betaald wordt via dienstencheques verdient ook minder en bovendien is de rol van deze werknemers ook vaak een meer sociale rol. We mogen niet vergeten dat door het tekort aan bejaardenhulp er vaak ter vervanging beroep wordt gedaan op dit dienstverlening met dienstencheques. Ik ben dan ook van mening dat een ander profiel van medewerkers wordt aangetrokken door de verschillende activiteiten.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials