Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Arrogant machtsmisbruik?

HR

Bpost zou honderden leveranciers een e-mail gestuurd hebben met een dringende oproep om 2 procent van het ontvangen bedrag terg te storten. Voorbijgestreefd machtsmisbruik?

Enkele jaren geleden werd een gelijkaardige praktijk van machtsmisbruik ook door INBEV toegepast. Toen kregen de leveranciers te horen dat zij voortaan op 120 dagen zouden betaald worden in plaats van 60 dagen zoals gebruikelijk. Er werd toen wel bij vermeld dat wie zich hierdoor gehinderd voelde, vanaf dag 61 intresten mocht aanrekenen. Voor zover ik mij kan herinneren heeft nog geen 1 procent gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.
Vorig jaar kwam ook Albert Heijn in opspraak toen het zijn leveranciers dwong om een bijkomende korting van 2 procent te geven vanaf ene bepaalde datum. Toen kwamen de opiniemaker massaal in opstand tegenover dergelijke praktijken dat Albert Heijn wijselijk besloot de maatregel in te trekken. Ze voegden er nog niet aan toe dat het maar voor te lachen was.

Spelregels verander je niet tijdens het spel
En nu is het dus Bpost die een poging tot machtsmisbruik toepast. Volgens berichten in De Tijd zou zelfs aan de leveranciers gemeld zijn dat – wanneer zij op het voorstel niet zouden ingaan – zij niet langer van de status van 'beste leverancier' zouden genieten. Hier gaat het zelfs zo ver dat geld dat Bpost betaald heeft, gedeeltelijk zou moeten teruggestort worden. Het is nog nooit eerder vertoond bij een semi overheidsbedrijf.
Hopelijk overwint ook hier uiteindelijk het gezond verstand. Of zoals Luc Derijke, docent Inkoopmanagement reageerde: 'Als je een korting wil, spreek je daarover op het moment dat je de afspraken maakt en niet achteraf.' Jammer dat aan zo'n vanzelfsprekende regel van fatsoen nog altijd moet herinnerd worden.

 

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials