Leaderboard BB.gif

Antwerpen kende topzomerseizoen

Marketing & Sales

Schepen van Cultuur en Toerisme van Antwerpen, Philip Heylen, kan tevreden terugblikken op de zomer van Antwerpen. En velen doen dat met hem.

Het orgelpunt was ongetwijfeld het hoogstaand bezoek van de duiker en zijn nichtje, de reuzin, tijdens een opmerkelijke driedaagse die 800.000 tevreden personen naar het centrum van Antwerpen lokte . De Antwerpenaren staan bekend als “klagers” en “zeurders” maar dit jaar moest je al een behoorlijke zuurpruim zijn om niet blij en opgeruimd te zijn met het spektakel dat Antwerpen deze zomer de Sinjoren en de toeristen bood.

Het was soms werkelijk over de koppen lopen.  Het heeft ongetwijfeld ook de Antwerpse horeca plezier gedaan. Ook de hotelsector kende een piekmoment waarbij verscheiden hotels volgeboekt waren, vooral door de komst van de reuzen van Royal de Luxe, een straattheatergezelschap dat ervoor zorgde dat er ook een positieve lijn doorheen het bezoek van de reuzen lag.

De toekomst oogt veelbelovend

Het was vaak ontroerend vast te stellen hoe het publiek de reuzenduiker en zijn nichtje de reuzin niet als poppen maar als echte mensen bekeken.  Dit was spektakel van de bovenste soort. We kunnen alleen maar “meer van dat” wensen.  Het gezelschap Royal de Luxe bereidt ondertussen reeds een ander project voor: een gigantische vrijheidsstrijder met een revolver van 6 meter die echt werkt en waarmee de viering van 200 jaar Mexico gevierd zal worden..

Op dit ogenblik bereidt het kabinet van schepen Heylen reeds andere topspektakels voor de volgende jaren voor. Eén van de hoogtepunten hierbij wordt ongetwijfeld de opening van het MADS (Museum aan de stroom) in mei 2011. Ook de legendarische site van de Red Star Line moet een publiekstreffer worden.

Over de plannen rond de Red Star Line leest u ook elders in dit blad alles wat ondertussen reeds uitgevoerd is en wat in het vooruitzicht gesteld wordt. 

Het MAS moet publiekstrekker worden

Het MAS – een landmark op de grens tussen stad en haven – is een grensverleggend museum over mensen met uiteenlopende denk- en leefwerelden. Het MAS is er voor wie nieuwsgierig is naar verleden, heden en toekomst van de stad Antwerpen en de wereld. Het is een museum voor mensen die meer willen weten over de plaats van Antwerpen en van zichzelf in die wereld.

Het MAS is een erfgoedforum dat werkt met verscheiden collecties en methodieken. Het ontwikkelt een divers programma intra en extra muros, met als rode draad verhalen van de stroom, de stad, de haven en de wereld.

Het MAS werkt nationaal en internationaal samen met het publiek, met experts en met andere partners. Het zorgt voor een maximale toegankelijkheid en publieksbetrokkenheid.
Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Mensen, goederen en culturen varen al eeuwen Antwerpen binnen, wat zorgt voor ontmoeting en uitwisseling. Deze wederzijdse beïnvloeding van bewoners en bezoekers is bepalend voor de stad. Het MAS brengt die wisselwerking in beeld.
U vindt er dan ook handafdrukken als sporen van overal. U ontdekt in het MAS hoe de verbondenheid met de wereld de stad en haar haven veranderd en verrijkt heeft – soms met horten en stoten, soms gretig en vlot. En u ziet welke rol Antwerpen elders heeft gespeeld. Die combinatie is het unieke van het MAS: het MAS is Antwerps én mondiaal.

Ander toekomstmuziek

Ondertussen werd ook bekend gemaakt dat Philip Heylen plannen heeft om het jaar 2012 in het teken te stellen van Napoleon en diens in breng in de uitbouw van Antwerpen 200 jaar geleden. Napoleon was niet zozeer verliefd op Antwerpen maar vond deze stad – en vooral haar haven – een ideale plek om de verrekijker en de kanonnen voortdurend op aartsvijand Engeland te richten.

Napoleon Bonaparte heeft in ons land – en in Antwerpen zeer in het bijzonder – een grote bijdrage geleverd op het vlak van infrastructuur, wetteksten en administratieve vereenvoudigingen. Het ziet er naar uit dat zich dat ook zal vertalen in manifestaties die het groot publiek moeten aanspreken. Wij kijken er alvast naar uit. 

Rectangle banner.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials