leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

André Leysen heeft ons verlaten

Bedrijfsbeheer

Hij is niet zozeer de eerste bekende Vlaamse ondernemer zoals de kranten hem eren, maar wel de voornaamste van zijn generatie. Ook Lieven Gevaert was een bekende Vlaamse ondernemer, in wiens spoor hij trad. André Leysen overleed op de Vlaamse nationale feestdag in de leeftijd van 88 jaar.

André Leysen was wel een topondernemer die in meerdere takken van het bedrijfsleven het verschil gemaakt heeft. Hij leidde het bedrijf van zijn Duitse schoonvader (Ahlers) dat nu door zijn zoon Christian geleid wordt. In 1979 nam hij het voorzitterschap van de directie van Gevaert over en zette het bedrijf veiliger op de kaart door de verankering met Agfa. Toen in mei 1976 de mediagroep rond De Standaard failliet ging, trad hij op de voorgrond met een reddingsplan dat leidde tot de oprichting van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij die nu actief is onder de bedrijfsnaam Corelio en waarvan de krantentitels opgenomen werden in het uitgeverscollectief Mediahuis.

Voor de ondernemerswereld is André Leysen tijdens zijn actieve loopbaan altijd een voorbeeld geweest. Hij speelde op vele fronten een voortrekkersrol. Zijn bestuursmandaten waren geen eretitels maar legden gewicht in de schaal bij VBO, European Round Table of Industrials, Bayer, Deutsche Telekom, Deutsche Bank, Hapag-Lloyd, Philips, KBC en zelfs bij de instantie die belast werd met de privatisering van de Oost-Duitse staatsbedrijven.

Met zijn boek Krisissen zijn uitdagingen in 1995 zorgde hij voor tegengewicht tegen het collectief doemdenken in de bedrijfswereld tijdens crisissen. Zijn oorlogsverleden stond meerdere onderscheidingen voor zijn prestaties in de weg. Hij ontving wel een eredoctoraat aan de Katholieke Universiteit van Leuven in 1988 en werd in 2006 door het weekblad Trends wel beloond met een Lifetime Achievement Award, maar vanwege de overheid was alleen de titel van Commandeur zijn deel.

De voorbije twintig jaar leefde André Leysen met de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Hij overleed op 11 juli 2015. Aan zijn echtgenote en zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen wensen wij veel sterkte bij het verlies dat hen treft.

Freddy Michiels

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials