Furbo-Leaderboard_Updated.gif

9 op de 10 ondernemers hebben te kampen met langdurige stress

HR

Uit de tweede stresstest van NSZ blijkt dat 91 procent van de ondernemers het afgelopen jaar langdurige stress ondervond. Dat cijfer blijft schrikbarend hoog, ook al daalt het lichtjes ten opzichte van vorig jaar. Die stress wordt vooral veroorzaakt door de aanhoudende crisis, problemen met wanbetalers, een teveel aan administratieve lasten en personeelsproblemen. Bovendien lijdt maar liefst een kwart van de ondernemers aan slapeloosheid als gevolg van stress.

Opvallend is ook dat zij in 2010 nog minder ziek thuis bleven en gevoelig minder vakantie namen, gemiddeld zo’n 15 dagen verspreid over het hele jaar. Begin 2010 polste NSZ voor het eerst naar het stresspeil van de ondernemers in ons land en nu, één jaar later, maakt de ondernemersorganisatie deze oefening opnieuw. In totaal vulden 1251 ondernemers een uitgebreide vragenlijst in.

Christine Mattheeuws, NSZ-voorzitter: “Op die manier tekenen we een barometer uit om de mentale en fysieke gezondheid van de ondernemers in kaart te brengen. En die ziet er voor het tweede jaar op rij niet erg goed uit. 91 procent van de ondervraagde ondernemers gaf aan tijdens het laatste jaar te kampen hebben gehad met langdurige stress. Het gaat hier dus niet om een korte periode van onrust, maar om aanhoudende stress die fysieke en mentale klachten met zich meebrengt.”

Wanbetaling als stressbezorger

De grootste stresstrigger blijkt de aanhoudende economische crisis te zijn, zo duidt 21 procent van de respondenten aan.

Christine Mattheeuws: “Dat kan eigenaardig klinken omdat je overal hoort dat de crisis zo goed als verleden tijd is, maar voor de kleine ondernemers is dat helemaal niet het geval. Zij krijgen als eerste de klappen, maar zijn ook de laatste om uit het crisisdal te klauteren.” Wanbetalers vormen de tweede stressbron, zo geeft 19 procent aan. Ondanks het verbeterde betaalgedrag tussen ondernemingen onderling blijven slecht of niet betaalde facturen een bron van ergernis en stress. Er bestaat hiervoor nochtans een simpele remedie: het betalingsbevel invoeren.

Door de val van de regering in april 2010 verdween dit dossier echter van tafel. Een teveel aan administratieve rompslomp (17 procent) en personeelsproblemen (15 problemen) vervolledigen de belangrijkste stresstriggers. Stress uit zich bij ondernemers voornamelijk in slapeloosheid (24 procent), spierpijn en andere vormen van lichamelijke pijn (17 procent), stemmingswisselingen (11 procent), maagklachten (10 procent) en depressieve gevoelens (8 procent).

Christine Mattheeuws “Dat zijn doorgaans geen lichte klachten meer, maar ernstige medische problemen die vaak een behandeling vereisen of alleszins de nodige rust, maar dat zit er voor de ondernemers niet in. 93 procent van de ondervraagden bleef gewoon doorwerken wanneer hij of zij ziek was. Daarmee is dat aantal nog iets gestegen tegenover vorig jaar (91 procent). Een duidelijker bewijs dat de zaak voor alles gaat bestaat er niet.” Om hun stress te lijf te gaan richten de ondervraagde ondernemers zich op sport (23 procent), een korte rustpauze (13 procent), vakantie (10 procent) en medicatie (9 procent).

Al valt het wel op dat zij in vergelijking met vorig jaar nog minder vakantie genomen hebben. In 2009 legden ondernemers gedurende gemiddeld 18,3 dagen de riem af, terwijl het aantal vakantiedagen in 2010 daalde tot 15,2 dagen. Dat is erg weinig, maar een kwart van de ondernemers wil daar dit jaar verandering in brengen. Vakantie was het eerste waarop ondernemers beknibbeld hebben in 2010. Uit het onderzoek blijkt verder dat ondernemers gemiddeld 6,5 uur slapen per nacht en dat driekwart aan sport doet, vaak één of meerdere keren per week.

Info: www.nsz.be

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials