260 euro extra tijdens zwangerschapsverlof voor vrouwelijke zelfstandige

Wetgeving

Op voorstel van federaal minister van o.a. Zelfstandigen, Sabine Laruelle, ziet elke vrouwelijke zelfstandige die na 1 juli 2012 op zwangerschapsverlof gaat haar vergoeding voor 8 weken stijgen met ongeveer 250 euro.

Ook zelfstandigen die voor hun geadopteerd kind adoptieverlof nemen, zullen hetzelfde wekelijkse bedrag ontvangen. Dat heeft de ministerraad op vrijdag 20 april jl., goedgekeurd.

Minister Laruelle: “Al negen jaar is een betere sociale zekerheid voor zelfstandigen de rode draad in mijn beleid. Na meer tijd door langer moederschapsverlof en extra hulp via 105 dienstencheques geef ik de zelfstandige moeders nu ook meer financiële ademruimte. Deze maatregel geldt ook voor zelfstandigen die een kind adopteren.”

Momenteel ontvangt de vrouwelijke zelfstandige tijdens haar moederschapsverlof een wekelijkse uitkering van 398,71 euro. Vanaf 1 juli komt hier wekelijks een extra bedrag bij van 33,15 euro. Met een moederschapsverlof van maximaal 8 weken (9 weken in geval van meervoudige geboorte) ontvangt de zelfstandige moeder hierdoor 250 euro extra. Gemiddeld nemen vrouwelijke zelfstandigen zo’n 7,64 weken zwangerschapsverlof.

In het kader van het adoptieverlof van 4 tot 6 weken, afhankelijk van de leeftijd van het adopteerde kind, geniet de zelfstandige eveneens een wekelijkse uitkering van 398,71 euro. Vanaf 1 juli komt ook hier wekelijks 33,15 euro bij. Dit is goed voor 200 euro extra.

Jaarlijkse kostprijs van de maatregel raamt minister Laruelle op zo’n 1,39 miljoen euro. Laurette Onkelinx, federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, heeft haar handtekening ook onder de maatregel gezet. 

Andere realisaties van de minister voor zelfstandige moeders zijn:

Minister Laruelle heeft tijdens haar aanwezigheid in de federale regering het statuut van de zelfstandige ondernemers geleidelijk aan dichter bij dit van de werknemers gebracht.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials