leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

2010 was een sterk jaar voor de Antwerpse kantoormarkt

Bedrijfsbeheer

Uit het jaarrapport van Hugo Ceusters vernemen we dat 2010 een sterk jaar was voor de Antwerpse kantoormarkt. De totale take-up van kantoorruimte op de Antwerpse markt bedroeg vorig jaar 127.000 m² ten opzichte van 90.000 m² in 2009. Dit is een stijging van 41%. De mediaan oppervlakte per transactie komt op circa 250 m² en de gemiddelde huurprijs ligt op 106 euro/m²/j.

De totale voorraad kantoren op de Antwerpse kantoormarkt bedraagt circa 1.975.000 m2. Behalve het project Noordster (aan de Italiëlei), waar de diensten van de douane hun intrek hebben genomen, zijn er weinig nieuwbouwprojecten opgeleverd in 2010.

Hierdoor is slechts een lichte stijging van de voorraad kantoren merkbaar op de Antwerpse markt. De leegstandsgraad is licht afgenomen tot 8,75%. Dit betekent dat er momenteel circa 170.000 m² kantoren beschikbaar zijn in de regio Antwerpen. De prime rents blijven stabiel op een peil van 137 euro/ m²/j.

Stationsbuurten zijn gegeerd

Enkele oudere, grotere kantoorgebouwen hebben het voorbije jaar een nieuwe gebruiker gevonden. Vivium heeft een tijdelijk huurcontract afgesloten voor de Mercator Building aan de Singel – Jan Van Rijswijcklaan (14.000 m²), die vrijgekomen was na de verhuis van Mercator naar het City Link project aan het station van Berchem.

Voorts heeft de VDAB een lange termijn contract getekend voor de Copernicus Building aan het Kievitplein (14.800 m²) om haar diensten aldaar te centraliseren. In de Copernicus Building was eerder ook al de Vlaamse overheid gehuisvest. Een andere belangrijke transactie op de Antwerpse markt is de verhuring van 3.579 m2 aan de diensten van het Vlaams Verkeerscentrum. Zij nemen deze oppervlakte op in een gebouw aan het Kievitplein bij het Centraal Station. De Vlaamse overheid kiest hiermee voor een verdere centralisatie van haar administraties in de gebouwen waar ook Alcatel zijn hoofdzetel heeft. Er dient opgemerkt dat ook de diensten van de Verkeerspolitie (3.581 m²) mee naar deze site verhuisden. Het mag duidelijk zijn dat de stationsomgeving in Antwerpen verder aan belang wint als kantoorlocatie.

Dat geldt overigens niet alleen voor Antwerpen. Ook in andere steden ziet men hoe de Vlaamse overheid en de grotere bedrijven hun diensten concentreren op stationslocaties. In 2010 was er een toenemende vraag van eindgebruikers naar kantoren die te koop worden aangeboden. Verschillende verkopen, gerealiseerd in de Antwerpse regio, beantwoordden aan deze trend. Kwalitatieve kantoren die te koop staan, zijn er echter niet veel en het is dan ook niet eenvoudig voor kandidaat- kopers om ene geschikt pand te vinden.

Mechelse kantoormarkt groeit

In 2010 werden er enkele grotere transacties in de regio Mechelen gerealiseerd. Zo mag U-Place binnenkort Alken-Maes verwelkomen in hun project Stephenson Plaza langs de E19 (3.190 m²). Pitney Bowes heeft zijn contract verlengd in de bestaande vestiging aan de Zandvoortstraat (2.134 m²). Tenslotte heeft Häskoning 1.0003 m²gehuurd aan de Schaliëndreef.

Info: www.ceusters.be

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials